Манекенът Starman със скафандър, който стои зад волана на колата е минал покрай Марс и вече е на път да търси "ресторант на края на Вселената", пише Fortune.

Натоварената с автомобила и манекена ракета Falcon Heavy достигна близо до Марс само 9 месеца след излитането си през февруари. С други думи, Starman e минал покрай Марс след 99 700 слушания на песента на Дейвид Боуи "Is There Life on Mars?"

Благодарение на законите на гравитацията спортния кабриолет Tesla Roadster, заедно с пилота Starman, ще навлезе в орбита на Марс не след дълго. Ракетата е настроена да обиколя Слънцето веднъж на 557 дни, като ще достигне най-близката си точка до нашата звезда на 8-и ноември.

Пътуването на Starman надмина очакванията, като стигна доста по-далеч, отколкото беше предвидено. След няколко неуспешни опита на компанията Space X, възникнаха съмнения дали ракетата изобщо ще излети от Земята.

Какво ще се случи с червената Tesla, пътуваща в Космоса?

Какво ще се случи с червената Tesla, пътуваща в Космоса?

Дори след милиони години автомобилът ще може да бъде разпознат, казва университетски преподавател

Тя е настроена да обикаля в извънземното пространство за доста години напред, ако не се сблъска със Земята, за което има вероятност от 6%, Венера с шанс 2,5% или друга планета.

От Space X обаче не лежат на лаврите. След като вече технологичният гигант успя да изтреля изкуствен манекен в Космоса, следващата цел е да изпрати истински космонавти до Международната космическа станция. Ако всичко върви по план, мисията е предвидена за април, 2019 година, когато ще стане факт първият полет в Космоса с хора от десетилетие насам, започнал от САЩ.