Стартъп от Калифорния Alef Automotive получи разрешение от Федералната авиационна администрация на САЩ - FAA за тестване на летяща кола - първото напълно електрическо превозно средство, което може едновременно да лети и да се движи по пътищата. Тестовете обаче са необходими, за да получи одобрение за експлоатация от правителството на САЩ.

Според Alef Automotive колата/самолет, наречено "Модел А", е първото летящо превозно средство, което може да се управлява по обществени пътища и може да паркира като нормална кола, пише CNN. Освен това има възможности за вертикално излитане и кацане. Най-вероятно ще може да превозва един или двама пътници и ще има обхват от 321 км. и обсег на полет от 177 км.

Компанията очаква да продава превозното средство за 300 000 долара, като първата доставка е предвидена за края на 2025 г.

FAA потвърди, че е издала на компанията специален сертификат, позволяващ ограничени възможности.

Според FAA Alef "не е първият самолет от този вид", който получава специален сертификат, но стартъпът отбеляза, че превозното средство е различно заради опциите му да функционирана пътя и да лети, да изглежда като нормална кола и да паркира на нормално място за паркиране.

Първото летящо такси ще дебютира в Сингапур

Първото летящо такси ще дебютира в този град

Това ще се случи до 2023 г.

Уебсайтът на компанията казва, че летящата кола ще бъде сертифицирана като "нискоскоростно превозно средство", което означава, че няма да може да се движи по-бързо от около 40 км в час по път. "Предположението е, че ако шофьорът се нуждае от по-бързо придвижване, той ще използва възможностите за полет, публикува компанията на сайта.

Направата на превозното средство е в ход от 2015 г. Четирима приятели, Константин Кисли, Павел Маркин, Олег Петров и Духовни, вдъхновени от филмите "Завръщане в бъдещето" решават да създадат компанията.

Европейска компания представи летящо такси и планира да го пусне в експлоатация до 2025-а

Европейска компания представи летящо такси и планира да го пусне в експлоатация до 2025-а

Германската компания провежда тестове на прототипа

Още през 2018 г., според компанията е извършен първоначален автоматизиран тестов полет на скелетна версия на автомобила, а прототип е излетял през следващата година.

Компанията заяви също, че е приела предварителни поръчки за повече от 400 от превозните средства по-рано тази година.