Първото в света въздушно такси с електрическо задвижване ще стартира услугата си в Сингапур до края на 2023 г. Това стана ясно от компанията Volocopter, която разработва превозни средства за вертикално излитане.

Експлоатацията може да започне в рамките на три години, след като приключат изпитванията, оценката и сертификацията в сътрудничество с града-държава, се казва в изявление на германският производител. 15-минутно пътуване ще струва 300 евро (364 долара), предава Bloomberg.

Volocopter извърши един демонстрационен полет над района на Марина Бей в Сингапур през октомври 2019-a. Първият маршрут вероятно ще е над същия квартал, предлагайки невероятна гледка, съобщи компанията. След това услугите могат да се разширят до трансгранични пътувания.

Сингапур е в плановете за въвеждане на летящи таксита благодарение на по-благоприятния регулаторен режим, отколкото в някои други страни. Летящото такси може да замени хеликоптери и леки самолети по някои маршрути. Освен това са малки и достатъчно пъргави, за да летят и в градовете и да кацат там.

"Сингапур е известен с адаптирането и създаването на нови технологии", каза главният изпълнителен директор на Volocopter Флориан Ройтер.

Идеята е летящото такси първо да превозва пилот и един клиент. След като получи одобрение за автономна експлоатация от услугите ще могат да се възползват двама пътници. Цените трябва рязко да паднат, след като полетите станат по-широко достъпни, според Volocopter.

Получаването на необходимите одобрения от Сингапурския орган за гражданска авиация и Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз ще бъде предпоставка за старт полетите, казаха от компанията.