Илон Мъск предложи SpaceX да създаде следващото поколение скафандри за NASA, след като в четвъртък щатски регулатор съобщи, че настоящата програма на агенцията изостава от графика и ще коства на данъкоплатците над $1 млрд., предава CNBC. "SpaceX може да го направи, ако е нужно", написа Мъск в Twitter.

Компанията му вече е разработвала и произвеждала защитни костюми за астронавти, които са използвани в кораба Crew Dragon. Те са създадени с основната цел да защитят астронавтите в случай на пожар или кабината загуби налягане. Производството на скафандри, които защитават австронавтите и в открития Космос, ще бъде по-трудна задача.

В момента астронавтите на NASA използват скафандри, измислени преди 45 години за космическите совалки, припомня докладът на генералният инспектор на агенцията, водещ одитиращ орган. През 2007 г. NASA даде начало на три програми за разработка на нови скафандри и вече е похарчила $420,1 млн. В допълнение, агенцията планира да похарчи поне още $625,2 млн. за разработката и тестовете на финалния дизайн, или общо над $1 млрд.

Заради различни забавяния, включително заради пандемията, те няма да са готови навреме, става ясно още от доклада. Първоначалната идея бе те да могат да бъдат готови през 2023 г., а срокът след това бе отложен. Те са нужни за програмата Артемис, която предвижда редица полети до орбита и повърхността на Луната през следващите години. Сега изглежда, че това няма да е възможно.