Илон Мъск иска да създаде съперник на чатбота ChatGPT. Милиардерът вече е дал заявка, че има планове да създаде "трета опция" в надпреварата за изкуствен интелект между OpenAI, подкрепян от Microsoft Corp., и Google и DeepMind на Alphabet, пише Bloomberg.

Шефът на Tesla и собственик на Twitter потвърди, че възнамерява да се включи в надпреварата между чатбота на OpenAI и този на Google Bard. Виждайки Microsoft и Google като "двама основни играчи" в момента, Мъск предложи да "създаде трета опция". Той не даде обаче подробности за усъвършенстваната система с изкуствен интелект, която ще ъздаде.

През март Мъск създаде нова компания за изкуствен интелект X.AI, в щата Невада. В същото време той също подписа отворено писмо, наред със стотици други експерти от технологичния свят, призовавайки за шестмесечна пауза в разработването и обучението на напреднали модели за изкуствен интелект. Това не е първият път, в който Мъск е критик на други компании за изкуствен интелект, включително OpenAI, в чието основаване той взема роля.

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Google пуска чатбота си Bard - съперникът на ChatGPT

Компанията ще започне да пуска инструмента първо в Съединените щати и Обединеното кралство

Неговата нова компания за изкуствен интелект може да бъде част от плановете му за създаване на приложение, наречено X. Междувременно Twitter вече не е самостоятелна компания, след като Илон Мъск я обедини с друго образование, наречено X Corp. Той потвърди по-ранен доклад за намаляване на оценката на Twitter след поглъщането му миналата година.

"Току-що преоценихме компанията на по-малко от половината от цената на придобиване", коментира Мъск.

Мъск изрази загриженост относно контрола и влиянието, които Microsoft има върху OpenAI и прехода на стартъпа от организация с нестопанска цел.

По думите му чатботовете са твърде политически коректни и неговата компания за изкуствен интелект ще се съсредоточи върху истината.