След година и половина на гигантски стъпки, генеративните платформи за изкуствен интелект скоро ще разбият поредна бариера. Това обещават новите AI инструменти, които Meta представи. С тях всеки потребител ще може да се превъплъти в ролята на създател на анимации - и то само със силата на описанията, които въвежда.

Става дума за Emu Video и Emu Edit, които дават възможност за генериране на изображения, раздвижване на елементите в тях и прецизни корекции на елементите в сцената.

Ето ги в действие:

Emu Video стъпва на модела за създаване на изображения Emu, като работи в две стъпки - първо създава изображение по подаденото описание, а след това - видео, което взема под внимание както картината, така и допълнителното описание на действие, движение на камерата и т.н.

70 на сто от служителите по света вече използват изкуствен интелект в работата си

70 на сто от служителите по света вече използват изкуствен интелект в работата си

Това показва ново глобално проучване на Adecco Group

Както обясняват от Meta, това позволява да се избегне наложената до момента практика за AI видеа да се навързват множество различни модели. Emu Video в момента създава 4-секундна анимация с резолюция от 512х512 пиксела и 16 кадъра в секунда. Тестовете показват значително превъзходство спрямо конкурентна, но по-комплексна технология.

Като база може да се използва не само синтетично изображение, но и снимка или картина.

Можете да го изпробвате ТУК

Emu Edit на свой ред адресира един от големите проблеми на създаването на AI съдържание - ако нещо дребно не ни харесва в синтезираното изображение, често е трудно да го коригираме без пълна промяна на резултата

Meta са тренирали изкуствения интелект с 10 млн. двойки изображения преди и след определен вид дигитална манипулация. Така Emu Edit може, например, да смени фона, да добави текст или да направи някаква по-радикална промяна в изображението без да засегне останалите елементи.

Към момента и двата AI инструмента са на равнище "фундаментално изследване". "Със сигурност те не са заместител на професионалните художници и аниматори, но Emu Video и Emu Edit и технологиите като тях могат да помогнат на хората да изразяват себе си по нов начин", коментират от Meta.