Цели 70% от работещите хора в света вече използват  изкуствен интелект (ИИ). Това показва ново изследване на Adecco Group. Докладът  на компанията разглежда света на труда през призмата на 30 000 работници от 23 държави в 25 индустрии. България все още не е проучена.

Оказва се, че генеративен изкуствен интелект (GenAI) използват от работници от начално ниво до висши ръководители.

Изследването разкрива значителни пропуски в достъпа до обучение и насоки на GenAI, въпреки широкото използване и подчертава спешната необходимост компаниите да приемат технологична трансформация, да повишат кариерната мобилност и да подобрят уменията и способностите на служителите си.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Достъп до изкуствен интелект, насоки и образование

От доклада разбираме, че 70 на сто от служителите вече използват GenAI на работното място, но по-малко от половината получават някакви конкретни насоки за GenAI от своите работодатели.

Съществува значително разделение в образованието на хората, използващи ИИ:

  • работници с висше образование - 76%
  • работници със средно образование - 51% 
  • работници, които искат да се научат - 57%

На този фон 66 на сто от лидерите е по-вероятно да получат насоки за използване на ИИ в сравнение с 32% от немениджърите.

"Светът на труда преминава от икономика, базирана на работни места, към икономика, базирана на умения и тази промяна се ускорява от бързото приемане на Gen AI", казва Денис Мачуел - главен изпълнителен директор на Adecco Group.

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

Изкуственият интелект вече променя пазара на труда в българския IT сектор, но има ли поводи за тревога?

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме"

61% от работещата сила вярваа, че човешките умения ще останат по-влиятелни от GenAI на работното място. Такива са емоционалната интелигентност, емпатията и междуличностните умения. Култивирането на тези човешки умения ще изисква свързване на работниците с коучинг, развитие на лидерство и различни обучения.

62% от работниците са положително настроени към използването на изкуствен интелект в работата си, а едва 7 на сто от служителите смятат, че GenAI може да ги накара да загубят работата си. Изводът е, че през последните месеци все по-малко хора се боят, че новата технология застрашава работните им места, въпреки прогнозата, че ИИ може да допринесе за загубата и/или промяната на цели 300 милиона работни места по света.

Снимка 623332

Източник: iStock Images

Регулациите

Това лято Европейският парламент одобри нови правила за изкуствения интелект, които да гарантират, че той няма да се превърне в заплаха за пазара на труда. Регулациите ще бъдат част от първия в света законодателен акт, който да регулира изкуствения интелект. Това стана ясно, след като на 14 юни в Страсбург законопроектът беше приет с мнозинство.

Очаква се ЕС окончателно да приеме първия в света закон за изкуствения интелект през 2024 година. Какво обаче ще се промени?

Най-общо казано, идеята на Европа е човекът, а не машините са бъдат в центъра на вниманието. ЕС обръща голямо внимание на етичните въпроси, за да не се стига да злоупотреби с изкуствен интелект, нарушаване на лично пространство и човешки права.

Новите правила на ЕП определят областите, в които използването на изкуствен интелект може да крие високи рискове и въвеждат ясни правила и забрани в кои случаи той не може да бъда използван.

Целта е бизнесът, включително в България, да продължи да развива изкуствен интелект и иновации, но в същото време гражданите да бъдат предпазени от притеснителните последствия от използването му.

Икономиките, които ще се възползват най-много от изкуствения интелект

Проучване на Capital Economics показва, че изкуственият интелект ще стимулира икономическия растеж в САЩ и други развити икономики. Не така ще стоят нещата в Китай и нововъзникващите икономики.

САЩ оглавяват класацията, следвани от Сингапур, Великобритания и Швейцария. Китай се нарежда на 18-то място или в средата на класацията, която се съгласи от 33 държави. Страните, които са включени в класацията са със силен капацитет за иновации и големи инвестиции в изкуствения интелект. Някои от тях имат строг регулаторен подход, който може да забави разпространението на технологията.

Икономиките, които ще се възползват най-много от технологиите с изкуствен интелект

Икономиките, които ще се възползват най-много от технологиите с изкуствен интелект

Съперничеството между Китай и САЩ за пазарно лидерство в AI технологиите може да има "положителни последици" за други страни

Изкуственият интелект променя пазара на труда в българския ИТ сектор

В България към оммента най-бързо изкуствения интелект си проправя път в ИТ индустрията, където се наблюдава и притеснението, че технологията може да замени част от програмистите и работещите в сектора. Това, което е по-сигурно обаче е, че ще създаде нови работни места, ще промени съществуващи позиции и ще е в помощ на голяма част от работещите.

Припомняме, че през месец май Доброслав Димитров - председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) и изпълнителен директор и съосновател на "Империя Онлайн", коментира за Money.bg, че на този етап "изкуственият интелект няма да заменя конкретна професия у нас, а ще участва във всички професии.

"Всички ние ще го ползваме, всички ние трябва да го ползваме. Изкуственият интелект няма да ви вземе работното място, но някой, който използва изкуствен интелект, може и да го вземе", казва Димитров.

Чрез своята високотехнологична индустрия България има уникален шанс да се възползва от това развитие, за да преобрази икономиката си. За целта обаче са нужни таланти със задълбочени познания в науката за данни, а българските бизнес лидерите трябва да имат визия как да пренастроят компаниите си.