Изкуственият интелект ще стимулира икономическия растеж в САЩ и други развити икономики. Не така ще стоят нещата в Китай и нововъзникващите икономики обаче. Икономическият растеж, предизвикан от изкуствения интелект ще увеличи глобалната конкуренция между Пекин и Вашингтон.

Това сочи проучване на Capital Economics, цитирано от Bloomberg, което класира страните според потенциала им да се възползват от изкуствения интелект.

Без изненада САЩ оглавяват класацията, следвани от Сингапур, Великобритания и Швейцария. Китай се нарежда на 18-то място или в средата на класацията, която се съгласи от 33 държави. Странитр, които са включени в класацията са със силен капацитет за иновации и големи инвестиции в изкуствения интелект. Някои от тях имат строг регулаторен подход, който може да забави разпространението на технологията, според доклада.

"Изкуственият интелект вероятно ще помогне на икономиката на САЩ да запази надмощието си над Китай по отношение на БВП", се казва в доклада на Capital Economics.

На икономика номер 2 Китай ще й се наложи да заобиколи ограниченията на САЩ върху износа на микрочипове, използвани за в технологии с изкуствен интелект.

Съперничеството между Китай и САЩ за пазарно лидерство в технологиите за изкуствен интелект обаче може да има "положителни последици" за други страни, според изследователите.

Компаниите, които се "давят" в изкуствен интелект

Компаниите, които се "давят" в изкуствен интелект

Бизнесът изглежда все по-объркан

Според доклада ако двете страни искат да бъдат приети първо техните инструменти за машинно обучение, резултатът може да бъде по-бързо глобално разпространение на авангардни технологии.

В класацията присъстват и доста европейски държави. Швейцария и Швеция са на четвърто и пето място. Германия и Ирландия са съответно на 12-то и 15-о място. В класацията са и Испания, Италия, Полша и други.