Microsoft инвестира в стартъпът за автономни коли Cruise като част от стратегическо партньорство. Тя попада сред група от компании, които ще инвестират над 2 млрд. долара в Cruise, чийто мажоритарен собственик е General Motors, предава Bloomberg.

Cruise ще може да използва платформата за облачни изчисления на Microsoft Azure за управление на мрежата си за самоуправляващи се превозни средства. Azure ще обработва данните и ще прави картографиране. Ще има възможност превозните средства да комуникират с офиса на Cruise, както и с приложението за клиенти. Това е жизненоважна част от софтуерната инфраструктура, от която Cruise се нуждае, за да изгради планираната си търговска услуга за роботаксита.

"Мисията ни е да осигурим по-безопасен, по-добър и достъпен транспорт за всички. Това не е просто състезание за технологичен напредък, но и състезание за доверие", заяви Дан Аман, главен изпълнителен директор на Cruise.

Новините за сътрудничеството доведе акциите на GM до нови върхове и рали. Главният изпълнителен директор Мери Бара залага на автомобилни технологии от следващо поколение като самоуправляващи се и електрически превозни средства.

Цената на акциите на автомобилния производител нарасна с 5%, а книжата на Microsoft с около 1%.

GM смята, че Microsoft ще бъде предпочитаният от компанията доставчик на облачни услуги и ще предложи нови дигитални услуги на клиентите.

Сделката е добър тласък за Cruise, защото носи повече средства в момент, когато някои автономни стартъпи не могат да "изплуват" заради липса на финансиране, казват анализатори. Облачната платформа на Microsoft е важна част за Cruise."Наличието на стабилна облачна платформа ще бъде от ключово значение за комерсиализирането на тази технология", казват елесперти.

Средствата ще повишат оценката на Cruise до около 30 милиарда долара. За сравнение, когато T. Rowe Price Associates Inc. инвестира в компанията през 2019 г, оценката й се повиши с 19 милиарда долара.

В Criuse, в която има набрани инвестиции от над 2 млрд щатски долара, участие имат Honda, SoftBank и други.