Какво ще кажете вместо да търсите паспорта си всеки път из чантата или портмонето, той да е на едно от най-лесно достъпните места – в телефона ви? Австрийската компания Oesterreichische Staatsdruckerei Holding AG (OeSD), която от 200 години се занимава със създаването на модели за лични документи, обяви, че е разработила такъв проект.

Става въпрос за мобилно приложение, на което може да бъде качена всичката необходима персонална информация. От компанията обясняват, че софтуерът осигурява необходимата сигурност, за да не могат данните да бъдат откраднати.

Властите в някои страни вече са се опитвали да въведат подобна система. Проблемът до сега обаче винаги е бил свързан с необходимостта потребителите да теглят различни приложения за отделните документи, като паспорти и шофьорски книжки.

От OeSD вярват, че техният сотфуер ще позволи цялата информация да се използва само с едно приложение. Заедно с това те твърдят, че системата може да бъде въведена в действие през 2017 г., ако има проявен интерес към нея.

“My Identity App” се използва с помощта на две устройства. Едното, смартфонът, в човека, който трябва да бъде проверен, а другото – в оторизирания проверяващ. Самите устройства не съдържат никаква информация.

Те служат само като проводник за получаване на информация от интернет облак и то само когато тя бъде изрично „поискана”. Потребителите могат да избират какви точно данни могат да видят хората. Например охранителят, който трябва да ви пусне в някоя дискотека, ще може да види по-малко информация от служители на полицията.