Основните области на науката, които ще привлекат най-голям интерес през 2022 година, бяха подбрани от списание Nature. Обаче нещо по-важно от борбата с коронавируса, за съжаление, не се предвижда.

Третата година от началото на пандемията вече започна, но все още не й се вижда краят, включително и защото вирусът мутира, заразявайки човечеството с все нови варианти. Възможно е обаче въпросът да е във формирането на т.нар. стаден имунитет - чрез ваксиниране или преболедуване.

Така че основното нещо, което световната наука ще прави през 2022 г., е да търси нови лекарства срещу COVID, да изследва имунната защита, да идентифицира евентуални нови варианти на коронавируса и да изучава дългосрочните последици от инфекцията.

Също толкова важна област ще бъде разработването на нови ваксини и подобряването на съществуващите. Засега "се залага" основно на типа ваксини, като произведените вече от Pfizer и Moderna. Определени надежди се възлагат и на ваксините, базирани на реакцията на имунната система към специфични протеини (по подобие на ваксината срещу хепатит).

Интересен е и вариантът с ваксина на базата на ДНК. Досега този вид имунизация се използва само при животни. Но коронавирусът промени ситуацията - и първата такава ваксина вече е одобрена в Индия.

Между другото, продължава търсенето на първоизточника на коронавируса - Световната здравна организация (СЗО) създаде специална група от 26 учени, които ще се опитат да отговорят на този много важен въпрос.

Следващата най-важна научна тема за 2022 г., според списание Nature, е физиката на елементарните частици. След няколко години бездействие, Големият адронен колайдер се връща на работа през юни. Подобренията, направени по време на прекъсването, ще позволят рестартиране на експериментите ATLAS (търсене на свръхтежки елементарни частици) и CMS ("тъмната материя" е една от целите).

Изследванията върху гравитационните вълни също ще продължат: четири детектора - един в Италия, два в САЩ и един в Япония - ще започнат да работят през декември.

А в университета в Мичиган, нов ускорител на стойност 730 милиона долара, ще направи възможно синтезирането на хиляди нови изотопи на известни химични елементи, за да се изследва структурата на ядрото, както и да се симулират процеси в неутронни звезди и при избухване на свръхнови.

Химични технологии, които променят историята

Химични технологии, които променят историята

Синтезирането на нуклеотиди, които не съществуват в природата, ще позволи разработването на нови методи за лечение на рак

През тази година се планират множество полети в Космоса.

Мисията на NASA, наречена "Артемида I", ще положи основата на програма, целяща кацане на човек на Луната. Друга мисия на NASA, Capstone, е първа стъпка към създаването на постоянна станция в лунна орбита.

Третата лунна мисия ще бъде осъществена от Индия - корабът "Чандраяан-3" трябва да достави спускаем апарат на Луната, първият в индийската космическа история.

Япония също възнамерява да достави спускаем апарат на Луната по програма, наречена SLIM.

Русия пък планира да стартира "лунна" програма - като продължение на съветските традиции, апаратът ще се нарича "Луна-25". (Предишният апарат, "Луна-24", е летял през 1976 г.)

Южна Корея ще изведе в лунна орбита първия си кораб.

Освен държавни "лунни" програми, се очакват и частни - на японска компания и на две американски компании.

Космическите амбиции не се ограничават само до Луната. През септември 2022 г., най-после ще дойде часът на руско-европейската експедиция "Екзо-Марс". Тя беше планирана още за 2020 г., но възникнаха усложнения.

Китай планира да завърши изграждането на своята орбитална станция "Тянгун". На нея се предвижда да бъдат проведени над хиляда различни експерименти - от изследване на микрогравитацията, до наблюдение на Земята.

А накъде без без борбата с глобалното затопляне? Успехът на срещата на върха за климата в Глазгоу през миналата година дава възможност да се гледа с оптимизъм на тазгодишната среща на върха, която ще се проведе в Шарм ел Шейх през ноември. Пандемията показа, че човечеството може драстично да намали въглеводородните емисии. Така че въпросът е как да се възползваме от този опит.

Борбата за опазване на биологичното разнообразие също ще е между основните научни направления през 2022 година. Целите, поставени още през 2010 г. от Протокола от Нагоя за регулиране на достъпа до генетични ресурси и справедливото им и равнопоставено взаимно изгодно използване, не са изпълнени по график.

Най-големите научни провали за 2021-а година

Най-големите научни провали за 2021-а година

В "списъка с разочарования" се откроява лекарство за лечение на болестта на Алцхаймер