Освен че 2020 беше година на разруха и голяма доза негативизъм, по време на пандемията се родиха и някои интересни изобретения. Списание Time обяви списъка си с най-добрите 200 изобретения за 2020 г.

Ето най-добрите от тях в пет категории:

Dyson Corrale в категория Красота

Пресата за коса на Джеймс Дайсън Dyson Corrale е оценена от Time като най-доброто изобретение за красота на годината. Corrale струва 499,99 долара на Dyson.com. Пресата има плочи, които се движат с косата, докато тя се изправя, оформяйки я по-бързо и с по-малко топлина. Сензорна система регулира температурата на плочите до 100 пъти в секунда, така че никога няма излишна топлина, докато оформяте косата си.

Remitly Passbook в категория Финанси

Remitly има за цел на улесни живота на 44-те милиона мигранти в САЩ и техните семейства, като предоставя най-надеждните налични финансови услуги. От 2011 г. базираната в Сиатъл стартъп компания е помогнала на милиони мигранти надеждно да изпращат милиарди долари до семействата си. Общо компанията има 3,7 милиона клиенти.

За някои мигранти в САЩ, както и за новопристигнали, откриването на банкова сметка е трудно заради липса на социални осигуровки, таксите. Според Time приложението Passbook позволява на клиентите да отворят банкова сметка, използвайки различни опции за идентификация, включително имиграционен документ за самоличност или паспорт. При отварянето на сметката не се включват такси и се предлага с дебитна карта Visa за превод на пари на семейства в чужбина.

reMarkable 2 в категория Продуктивност

Таблетът ReMarkable 2, който беше разпродаден тази година, се счита за "единственият таблет, който е като хартия". Супер тънкият таблет с дизайн от Магнус Ванберг е с дебелина 4,7 милиметра, което е с 30 процента по-тънък от дебелината на обикновените таблети. Той струва 399 щатски долара.

Животът на батерията е две седмици с всяко зареждане. Ако все още използвате химикал и хартия, reMarkable 2 е точно вас. Той носи усещане за писане на хартия и превръща почерка в цифров текст.

Има и опция за разпознаване на почерк, която може да анализира вашите писмени бележки и да ги оформи втекст.

Flare в категория Социални блага

Американките Кейтлин Долкарт и Мария Рабинович са работили в здравната система в Найроби, Кения, в продължение на много години и недоумяват как може да съществуват 50 различни номера за спешни служби.Така те създават Flare, приложение, което има за цел да свърже хората с най-близките спешни екипи. Най-близката линейка се изпраща до спешната помощ във възможно най-кратък срок. За около 24 долара годишно абонатите имат денонощен достъп до над 500 линейки, което позволява бърза реакция.

Долкарт и Рабинович планират да разширят Flare в други страни. "Независимо къде се намирате или кой сте, спешната помощ трябва да бъде само на минути", каза Рабинович.

Heliogen"s HelioHeat в категория Устойчивост

Heliogen е компания фокусирана върху чистата енергия и премахването на необходимостта от изкопаеми горива. Патентованата технология на Heliogen е в състояние да трансформира слънчевата светлина в горива като водород.

Основател и главен изпълнителен директор на Heliogen е милиардерът Бил Грос.Той получи 39 милиона долара от правителството на САЩ през 2020 г. и е подкрепен финансово и от съоснователя на Microsoft Бил Гейтс и съоснователя на AOL Стив Кейс.