Един ден, който няма да е твърде скоро, но ще е и по-скоро, отколкото смятат повечето хора, смартфонът ще изчезне по начина, по който го направиха факс машините и пейджърите.

Най-вероятно сме на поне десетилетие от технология, която пълноценно ще замени малките компютри, които носим в джоба си и ни дават толкова възможности. Но въпреки това Илон Мъск, Microsoft, Facebook, Amazon, Apple и много други вече полагат основите на неминуемото изчезване на смартфоните, пише Business Insider.

Какъв е пътят след смартфона и какво ни очаква на неговия край?

Хората смятат, че iPhone и останалите смартфони са революционни устройва - достатъчно малки, за да ги носим навсякъде, достатъчно мощни, за да се справят с безброй различни задачи и пълни с полезни технологии - камери, GPS и други.

Но представете си смартфона от друга перспектива - десктоп компютрите и лаптопите са създадени в комбинация с мишка, клавиатура и монитор. Смартфоните взеха този модел, смалиха го неимоверно и промениха начина, по който работим с тях - от мишка и клавиатура до екран, който реагира на докосване.

Последните флагмани - Samsung Galaxy S8, например, или очакваният нов iPhone - те не са революционни, а само еволюционни продукти.

И все пак, S8 идва с Bixby - гласовият асистент на Samsung, който обещава някой ден да може да контролирате всяка една функция и приложение с гласа си. Новият iPhone също ще дойде с усъвършенстван Siri.

S8 се предлага и с нова версия на Gear VR за виртуална реалност. Продуктът на Apple също ще включва технологии, които ще направят добавената реалност част от ежедневието ни.

Марк Зукърбърг обяви края на смартфоните и телевизорите

Марк Зукърбърг обяви края на смартфоните и телевизорите

Добавената реалност е "следващото голямо нещо", смята основателят на Facebook

Скоро всички тези експерименти ще добият завършена форма. Microsoft, Facebook, Google, Apple - всички тези компании работят върху проекти, свързани с добавената реалност и се надяват скоро да създадат достатъчно добри продукти, които да прожектират детайлни 3D изображения директно пред очите ни.

Според Алекс Кипман от Microsoft добавената реалност може изцяло да замени смартфона, телевизора и всичко друго, което има екран. Няма особена нужда от отделно устройство, което да стои в джоба ни, ако всичките обаждания, чатове, филми и игри светят директно пред очите ни и се разпростират върху света около нас.

В същото време джаджи като Amazon Echo или AirPods на Apple ще стават все по-важни и полезни. Системите за изкуствен интелект като Siri, Alexa, Bixby и Cortana стават все по-умни, не просто по-често ще си говорим с компютрите, а и те ще ни отговарят.

С други думи: компютрите ще похитят всичките ни сетива - повече, отколкото сега, тъй като и слуха, и зрението ни ще бъдат обгърнати от технологията. Да, малко е страшно.

Но всъщност компаниите обещават, че в бъдещето технологиите и реалният живот ще се смесят неусетно. И разсейването, например от поредната нотификация от телефона, ще намалее, а физическото и дигиталното ще се слеят в едно.

Разбира се, всички тези идеи все още зависят от устройство, което трябва да носим - дори и да са просто едни очила.

Но Илон Мъск вече работи по идеята някой ден компютрите да бъдат вътре в главата ни. Или "само" мозъкът ни директно да е свързан с такъв.

И може би това е финалната обозрима стъпка: смартфоните ни дадоха достъп до информация където и да сме, а свързването ни с компютри чрез биотехнологии и добавената реалност ще поставят тази информация директно пред очите ни, когато само си помислим за нея.

Когато смартфонът умре, това ще е краят на повече от една ера. Ще бъде краят на машините, които носим с нас и стоят пасивно, докато не им подадем команда и началото на нещо, което ще свърже телата ни с потока от дигитална информация.