Космическата компания на Илън Мъск - SpaceX изведе в орбита втората партида сателити (още 60 броя) Starlink като част от плана си за изграждането на мащабен проект за разпространение на интернет от космоса. Ракетата Falcon 9, превозваща спътниците, излетя от военновъздушната станция Канаверал във Флорида в понеделник. Час по-късно от компанията потвърдиха, че сателитите са разположени успешно в орбита, пише CNN.

Първата партида от 60 сателита беше пусната през месец май. Интернет съзвездието на SpaceX, наречено Starlink, ще изисква стотици спътници, работещи в тандем, за да осигурят безпроблемни интернет връзки на земята. 60-те сателита, изстреляни в понеделник, ще се добавят към вече десетките от първия полет на Starlink, a компанията планира да стартира още 24 мисии през следващата година, докато изгражда мрежата си.

SpaceX изпраща първите си 60 спътника в Космоса, за да достави интернет оттам

SpaceX изпраща първите си 60 спътника в Космоса, за да достави интернет оттам

Те са първата стъпка от мащабния проект на компанията

SpaceX има разрешение от регулаторите да изстреля повече от 10 000 спътника като наскоро поиска да добави още 30 000.

От компанията се надяват, че проектът един ден би могъл да предостави достъп до интернет на значителна част от населението на света, които живеят в райони без инфраструктура за безжична връзка или които не са доволни от настоящите си доставчици. Мъск споделя, че Starlink може да генерира 30 млрд. долара или повече приходи всяка година за компанията. Първоначално от SpaceX възнамерявaт да осигурят високоскоростен интернет на жителите на южната част на САЩ до края на 2020 г., като след това да има и глобално покритие, въпреки че ще трябва да приключат сделки с чуждестранни правителства за разрешение да оперират в чужбина.

Към момента и други технологични компании са се опитвали и не са успели да построят такива сателитни интернет съзвездия за предоставянето на достъпни широколентови услуги. SpaceX заяви, че една от причините да бъде успешна е способността ѝ да изстрелва на по-достъпна цена собствените си ракети. Falcon 9 е революционна за космическата индустрия заради цената си от 60 млн. долара, което е приблизително една трета от цената на ракети с подобен размер. Част от причините за това според компанията са, че имат възможност да използват повторно части от хардуера.

Но идеята за разполагане на хиляди нови устройства в орбитата на Земята е противоречива. Астрономите изразиха опасения как това ще се отрази върху способността им да наблюдават нощното небе. Съществуват и притеснения относно безопасността - по-специално как да се гарантира, че новите сателити няма да се сблъскват и да допринасят за проблема с космическите отломки.

Илън Мъск представи планове за новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс

Каква ще бъде новата мегаракета на SpaceX, която ще пътува до Марс?

Космическият кораб на SpaceX ще превозва до 100 души при продължителни полети между планетите