Компанията на Илън Мъск SpaceX работи върху това да достави широколентов евтин интернет от Космоса и е напът да направи първата сериозна крачка, за да осъществи това.

Американският производител на ракети ще се опита да достави партида от 60 спътника в нискоземна орбита. Това е първия етап от мега съзвездието от спътници, коeто SpaceX нарича Starlink. Изпращането ще се случи в четвъртък от нос Кейп Канаверал във Флорида, пише CNN.

То първоначално е било планирано за сряда през нощта, но силният вятър води до отлагане с един ден. Изстрелването е само малка част от грандиозния проект на SpaceX. Целта е компанията да изпрати хиляди спътници, които да кръжат около Земята и да доставят евтин интернет за определена част от земното население, което все още няма онлайн достъп.

Ако опитът на ракетната компания успее, ще е първият успешен от редица тестове на други фирми. Освен това SpaceX ще изпревари конкурентите си в това отношение Amazon и One Web, които също искат да поставят основите на интернет, доставян от Космоса.

Спътниците от първата доставка са виртуално идентични с масово произвежданите версии. Единствената особеност, която им липсва, е да общуват едни с други докато са в орбита. Според него има вероятност някои от тях да не проработят.

По думите му SpaceX ще трябва да осъществи 6 мисии преди да осигури постоянна интернет връзка за по-малките места от света. Поне 12 изстрелвания ще трябват, за да може дори малка част от това население да се възползва от иновацията.

Целият проект обаче струва милиарди долари, а подобни усилия вече са довели до фалит други компании като сателитният оператор Iridium. Засега SpaceX не е имала проблем с привличането на финансиране, като последният път дори е надминала това, заложено в плана.

Понастоящем интернет се доставя с кабели и безжични клетки, насочени към домовете и офисите на хората. Този начин обаче оставя бедните и отдалечени райони без интернет, тъй като цената, за да се прекара той до там, би била прекалено висока.

Освен компаниите със сериозно финансиране - Amazon и One Web, които са конкуренти на SpaceX, има и по-малко популярни като LeoSat и Telesatq които работят по същата идея.

SpaceX направи първия успешен търговски полет с най-мощната ракета в света

SpaceX направи първия успешен търговски полет с най-мощната ракета в света

Тя е доставила първата пратка успешно в Космоса