Най-мощната ракета в света Falcon Heavy, която е дело на компанията на Илън Мъск - Space X завърши успешно официалната си демонстрация, след като излетя от Флорида, пренасяйки товар за Космоса.

Falcon Heavy, която е висока колкото 23-етажна сграда, пренесе в космическото пространство личната кола на Мъск Tesla Roadcaster по време на първия си полет през 2018 година. Вторият полет вече е с комерсиална цел и пренася сателит на частна компания.

3 минути след излитането си тази седмица двата странични бустера на Falcon Heavy се върнаха и се приземиха синхронно във военновъздушната база Cape Canaveral, пише Reuters.

Средният основен бустер се върна 10 минути по-късно, след като остави товара си в космическото пространство. Ракетата е пренасяла комуникационен сателит на компанията Arabsat, базирана в Саудитска Арабия, който ще доставя интернет и телевизионни услуги до Африка, Европа и Близкия изток. Бустерът се приземи на корабната платформа на Space X, намираща се на 645 километра от брега на Флорида.

По време на един от тестовете през 2018 година основният бустер на ракетата при приземяването пропуска кораба и попада направо в Атлантическия океан.

Снимка 338390

Източник: SpaceX

"Всички части на Falcon се приземиха успешно", написа Мъск в Twitter, отбелязвайки първия успешен опит без възникнал проблем в един от трите бустера. Те ще бъдат ремонтирани и използвани отново в други мисии на Falcon Heavy, като ще пренасят военни и научни сателити за военновъздушните сили.

Усъвършенстването на ракетата с нови военно сертифицирани двигатели Falcon 9 беше от решаващо значение в надпреварата с United Launch Alliance и Blue origin на Джеф Безос. Съревнованието между компаниите е за създаване на ракета за една от космическите мисии на Националната сигурност на САЩ.

Американските военновъздушни сили използваха Space X през 2018 година, за да транспортират военен сателит на стойност 130 милиона долара. През февруари службите отново си сътрудничиха с компанията на Мъск за още три мисии, уредени с договор на стойност 297 милиона долара.

Space X и Boeing се съревновават помежду си, за да изпратят първите хора в Космоса от американска земя за последното десетилетие. Проектът е от програмата на НАСА за комерсиални цели.

Капсулата Dragon на Space X извърши успешен безпилотен полет с ракетата Falcon 9 през март. Очаква се през юли компанията да извърши полет вече с екипаж.