Можете ли да си представите, че от вашите стари дрехи от марката H&M произвеждат електроенергия? Вероятно не бихте се замислили за това, но шведската компания помага на местно дружество от индустрията да се откаже от въглищата по този начин.

Комбинираната топло и електроцентрала в северната част на Стокхолм иска да елиминира напълно използването на петрол и въглища и да се сбогува напълно с използването на изкопаеми горива до 2020 година.

До тогава ще започнат активно да се използват други ресурси, като рециклирана дървесина, боклук и дори дрехи, разказва Bloomberg.

Ръководството на Malarenergi вече се е договорило с близък малък град да изгаря боклука му, както и отпадъци и дрехи, които идват от централния склад на H&M там.

От модната верига обясняват, че в случая става въпрос за негодни за употреба дрехи, които не отговарят на стандартите на компанията.

Към момента от началото на годината в централата са изгорени около 15 тона такива, както и около 400 000 тона боклук. По този начин се осигуряват доставки на енергия за около 150 хиляди домакинства.