Представете си подобно на сюжета на някой научно-фантастичен филм и вие да можете да отидете на работа и да вършите част от рутинните си задължения, без да си мърдате пръста, разчитайки на новите технологии.

Е, същият този сценарий е добре познат на служителите в шведския старт-ъп хъб Epicenter. На всеки новопостъпил там се предлага опцията да му бъде имплантиран микрочип с размер на оризово зрънце, което обаче върши голяма работа.

С него, вместо с карта, могат да се отварят вратите в офиса, да се контролират принтерите и дори да се пазарува само с едно помахване на ръката, разказва CNBC.

Инжектирането на микрочипове вече е станало толкова популярно в Epicenter, че за всеки, решил да се подложи на манипулацията, се организират шумни партита.

"Най-голямата полза в случая е удобството", казва Патрик Мастертон, който е основател на центъра. "Чипът на практика замества много други предмети и устройства, които ползваме ежедневно, като кредитни карти или ключове, например", обяснява той.

Самата технология, разбира се, не е нещо ново. Същите устройства се поставят на домашните любимци. Някои компании пък ги използват за проследяване на техните доставки. Epicenter и няколко други фирми обаче за първи път правят системата толкова достъпна.

От друга страна обаче технологията повдига въпроса за безопасността и неприкосновеността на личния живот. Причината е, че чиповете могат да се ползват от работодателите, за да се види кога служителите идват на работа или какво си пазаруват.

В Epicenter започват да предлагат тази опция в началото на 2015 година. Днес около 150 души, работещи там, имат такива импланти. Друга фирма, базирана в Белгия, също предлага такива чипове.