Германският производител на автомобилни части Continental забрани на служителите си да използват приложения като WhatsApp и Snapchat на мобилните си телефони заради опасения за поверителността на данните.

Новото правило се отнася за служебните мобилни телефони на работещите в компанията и важи за цялата й световна мрежа. Забраната засяга повече от 36 000 мобилни телефона, съобщават от Continental.

Ограничението има за цел да защити персонала и бизнес партньорите й, тъй като приложенията имат достъп до лична и потенциално поверителна информация - като контакти в телефонния указател - на несвързани с компанията трети лица.

На 25 май влязоха в сила новите европейски правила за личните данни, задължаващи фирмите да информират потребителите как се обработва личната им информация. За всеки достъп до тази информация вече е нужно съгласието на самите потребители.

Според Continental новите правила прехвърлят отговорността върху потребителя: за да се съобразят с тях, потребителите на WhatsApp например трябва да поискат от всички в своя телефонен указател да се съгласят, че данните им могат да бъдат споделени с всички останали приложения.

Това е "недостатъчно надеждно и по този начин практически неефективно" при ежедневна употреба, смятат от компанията.