Telefonica Deutschland - един от най-големите оператори в Германия, ще работи с Huawei и Nokia върху плана си за въвеждане на 5G мрежата в страната.

Тази стъпка на компанията идва в противоречие с кампанията на САЩ за блокиране на бизнеса на китайската компания и отказ от закупуване на оборудване от нея. Вашингтон твърди, че Huawei представлява заплаха за сигурността и призовава съюзниците си да не работят с нея.

В резултат страните подхождат с различно отношение към производителя. Япония и Австралия, например, забраниха на компанията да участва в търговете за 5G там. Великобритания е напът да направи същото.

През октомври обаче германското правителство взе решение да не изключва Huawei от проектите за въвеждане на новото поколение мрежи.

Сега след решението на Telefonica Deutschland е необходимо то да бъде одобрено от германското правителство. Компанията ще работи с Huawei и Nokia по изграждането на т.нар. Radio Access Network (RAN), който ще позволи на мобилните устройства да се свързват с 5G сигнала.