Ако някога ви се е налагало да водите протокол от среща в службата, със сигурност ще се съгласите, че това е работа за роботи и наказание за хора. Затова и звучи повече от привлекателно да оставим на изкуствения интелект да се занимава с тази твърде неблагодарна задача. Лидерът в телеконферентния софтуер Zoom вече предлага такава възможност.

Проблемът е, че ако я използвате, ще се наложи да споделите с компанията служебните (и евентуално личните) си тайни - тя ще използва разговорите, за да обучава своите AI модели. Очаквано, потребителите не са във възторг.

Контрареволюция: И Zoom връщат служителите в офиса

Контрареволюция: И Zoom връщат служителите в офиса

Това било най-ефективно за компанията

Детайли: Още през март тихомълком Zoom промениха общите си условия по начин, който позволява потребителските "информация, съдържание, файлове, документи и други материали", заедно с автоматично генерираните стенограми и други елементи да се използват за машинното обучение на системите на Zoom.

Това е проблематично по поне две причини:

  • Вкарването на поверително съдържание в езиков модел, който ще се използва от всички потребители повишава сериозно риска от изтичането му на най-неочаквано място;
  • Макар ботовете да са програми, зад тях седят армии от хора, които работата на системите - всеки от тях потенциално може да срещне информация, която не се очаква да излиза извън конкретната среща.

В отговор Zoom отново промениха общите си условия с изричното изречение, че няма да използват потребителско съдържание за обучаването на изкуствения си интелект без изрично да са поискали съгласието на потребителите.

Изпълнителният директор на Zoom с 98% по-ниска заплата, след съкращения на служители

Изпълнителният директор на Zoom с 98% по-ниска заплата, след съкращения на служители

Компанията освобождава 1300 работни места или 15 на сто от персонала си

От друга страна: Пространният блог пост на продуктовия директор на Zoom Смита Хашим съдържа и визуализации на интерфейса, който има отношение към споделянето на информация.

От него се вижда, че само администраторите могат да активират или деактивират AI инструментите. Ако те са включени, за редовите участници в срещите има само две опции - да се съгласят да споделят всичко казано и написано със Zoom или да напуснат. Това по същество не променя ситуацията спрямо по-ранната версия на общите условия.

Още нещо: Това не е първи скандал, свързан със Zoom. Компанията през 2021 г. се споразумя с FTC заради по-ранните си твърдения за 256-битово криптиране на комуникацията, които се оказаха напълно неверни.