Главният изпълнителен директор на компанията, предлагаща популярната услуга за видеоконференции - Zoom,  Ерик Юан, ще се откаже от почти цялата си заплата, съобщават световните агенции. Причината за действието му е, че фирмата ще съкрати 1300 служители.

Юан ще намали заплатата си с 98% и няма да взима бонуси, което предполага, че се смята за отговорен за грешките, довели до съкращаването на 15% от персонала на компанията, коментират експерти от бизнес средите отвъд океана.

Zoom си има нов конкурент - Snapchat

Zoom си има нов конкурент. Ето кой е той

Доколко обаче е силен?

Други ръководители от технологичната компания ще получават с 20% по-ниско заплащане.

"Искам да покажа отговорност не само на думи, но и в собствените си действия", заяви Юан, цитиран от Proactive Investors.

Акциите на компанията тръгнаха нагоре с 10% след оповестяването на новината до $84,99 долара. Те достигнаха исторически връх през юли 2020 година и сега са на нивата отпреди пандемията. През последните 12 месеца до затварянето на борсата на 6 фвруари книжата са загубили 47% от стойността си.

Съкращенията в Zoom са по-голям дял от работната сила, отколкото съкращенията, обявени в компаниите за корпоративен софтуер, като Salesforce, Microsoft и Workday.

Премахването на работни места са в пълно съответствие с тенденцията в индустрията напоследък. В последно време редица други технологични компании - включително компанията майка на Facebook Meta, най-големият онлайн търговец на дребно в света Amazon, Alphabet на Google и Twitter, обявиха мащабни кръгове от съкращения.

Защо Zoom отбелязва спад в търсенето и срив на акциите?

Защо Zoom отбелязва спад в търсенето и срив на акциите?

Ще започне ли компанията да губи милиарди долари с темпото, с което ги печелеше?