За разлика от много други социални платформи, Snapchat беше достъпна само на мобилни устройства от старта си преди повече от десетилетие. Тази седмица обаче компанията стартира уеб базирана версия на популярното приложение за съобщения.

Целта е да се даде на потребителите свободата да превключват между своите телефони и компютри, докато продължават разговорите си в платформата. Новата опция за десктоп обаче може и да помогне на Snapchat (SNAP) да се изправи срещу изненадващ съперник: Zoom, пише CNN Business.

Въпреки че Snapchat е известна с това, че позволява на потребителите да изпращат изчезващи чатове и снимки, именно видеообажданията се превърнаха в най-популярната функция на приложението, според компанията.

Snapchat каза, че приложението й хоства повече от 100 милиона видео разговори всеки месец с до 15 участници всеки. Сега се надява тази услуга да стане по-лесна и по-приятна за използване, когато хората се присъединят към тези обаждания и чрез настолните си компютри.

Идеята е подобна на услугите за видео разговори на Zoom (ZM), които буквално "експлодираха" в популярност по време на пандемията, но с някои предимства, уникални за Snapchat. Потребителите ще могат да инициират обаждания по-бързо и лесно, защото вече са свързани с приятели и могат да видят кога другите са онлайн, казват от компанията.

Забавните фотообективи на Snapchat - тези, които могат да накарат потребителите да изглежда, че имат кучешки уши, лунички или други неща по себе си, също скоро ще бъдат достъпни за видео разговори в уеб версията.

"С толкова много хора в нашата общност, които прекарват повече време онлайн, независимо дали става дума за дистанционно обучение или работа, стрийминг или просто сърфиране, ние видяхме огромна възможност да улесним общността ни да остане свързана през целия ден", заяви говорител на Snap, компанията майка на приложението.

Новината идва в момент, когато Snap - компанията майка на Snapchat, беше "ударена" на Wall Street, след като отчете по-голяма от очакваната загуба в последния си отчет за печалбите. По-късно предупреди инвеститорите, че е намалила предстоящата си тримесечна прогноза поради влошаваща се икономическа обстановка. Акциите на Snap се сринаха със 70% от началото на тази година.