Бразилски съд прекрати временната забрана върху приложението за съобщения WhatsApp, пише Wall Street Journal. Това става ден след като друг съдия нареди услугата да бъде спряна за 48 часа.

Блокирането на безплатната апликация разстрои живота на десетки милиони бразилци, които я използват всекидневно, и накара мнозина да търсят алтернативи.

Съдия в бразилския щат Сао Пауло вдигна забраната, като заяви, че не изглежда логично милиони потребители да бъдат засегнати, тъй като WhatsApp не е сътрудничила при криминално разследване. Вместо това той предложи компанията Facebook, която е собственик на приложението, да бъде глобена.

WhatsApp е изключително популярна апликация в Бразилия, където близо половината от 200-милионното население използва редовно функциите ѝ за безплатни текстови и гласови съобщения.

Голяма част от по-бедните бразилски граждани зависят изключително много от  WhatsApp за ежедневна комуникация. Това е и било най-тегленото мобилно приложение миналата година в четвъртия по големина пазар на смартфони в света.

Този ход се оказа нарушение на закон, приет миналата година, наречен “Marco Civil”. Той защитава уебсайтовете от носенето на отговорност за съдържание на трета страна и забранява да бъдат блокирани.

Асоциацията на телекомуникационните оператори в Бразилия SindiTelebrasil обяви, че доставчиците „не били част от действията”, които довели до съдебното решение.

Бразилия е един от най-големите пазари извън САЩ за Google, Facebook и Twitter.

Конкурентите на WhatsApp не си губиха времето и се възползваха от положението. Услугата за съобщения Telegram заяви в четвъртък, че над 1,5 милиона бразилци са изтеглили приложението след свалянето на WhatsApp.

След развитието на ситуацията главният изпълнителен директор и съосновател на Facebook Марк Зъкърбърг съобщи за новината в официалния си профил в социалната мрежа. „Гласовете ви бяха чути и блокирането беше отменено. Благодаря на обществото ни за помощта при решаването на това”, написа той.