Сменете си паролите. Тази седмица Yahoo обяви, че три милиарда акаунта са били хакнати по време на атаката от 2013 г. - това означава, че нито една регистрация не е останала незасегната.

И това е само една от много атаки, което трябва да ни напомни, че сигурността на данните ни онлайн трябва да се пази зорко.

Докато паролите са основния начин, по който пазим акаунтите си в интернет, е хубаво да подбираме добри такива, които да правят разбиването им - или познаването им, изключително трудно.

Изследватели от университета Carnegie Mellon University и University of Chicago пуснаха сайт, в който може да проверите колко силна е една парола. Страницата ще ви даде и съвети как да я направите по-добра.

Кои са основните съвети?

Не използвайте една и съща парола за повече от една важни регистрации. Ако не можете да ги запомните, запишете ги на лист, който държите на сигурно място или използвайте програма, която да ги помни вместо вас. Хакерите често се опитват да влязат в регистрации в други сайтове, използвайки откраднати вече данни.

Паролата трябва да е поне 12 символа и да включва малки и големи букви, цифри и символи на неочаквани места. Замяната на букви с цифри като този случай: p4s5w0rd, не е добра идея, тъй като твърде много хора го правят. Хакерите знаят още, че потребителите често поставят цифри и знаци в края или в началото на паролата - бъдете различни.

Разбира се, много лоша идея е да избирате за парола имена на домашни любимци, неща, които харесвате (песни, автомобили и други) или рожденни дни.

Експертите препоръчват още да сменяте парола си често (поне веднъж на половин година) и да активирате всякакви допълнителни методи за сигурност, които сайтът предлага - например изпращането на SMS за потвърждение.

Екипът от двата университета е открил, че през 2016 г. най-популярната парола в САЩ е била "qwertyuiop" (или първият ред от клавиатурата), което е почти равно на "1234".