Тайните служби на САЩ съобщават, че китайски хакери са откраднали десетки милиони долари от помощите на страната, предвидени за борбата с Covid-19. Допълнителни подробности все още не са обявени, но разследващите потвърдиха верността на доклад, цитиран от NBC News, според който китайският хакерски екип, известен като APT41 или Winnti, стои зад кражбата.

APT41 е киберпрестъпна организация, която е извършила комбинация от подкрепяни от китайското правителството кибер прониквания и финансово мотивирани пробиви на данни, според експерти.

Няколко членове на хакерската група бяха обвинени още през 2019-а и 2020 година от Министерството на правосъдието на САЩ за шпиониране на над 100 компании, сред които за разработка на софтуер, доставчици на телекомуникации, фирми за социални медии, както и разработчици на видеоигри.

"За съжаление Китайската комунистическа партия избра различен път да направи страната си безопасно място за киберпрестъпниците. Важното е те да атакуват компютри извън Китай и да крадат интелектуална собственост, полезна за Китай", коментира тогава бившият заместник-главен прокурор на САЩ Джефри Розен.

"За предателство към Русия?" Хакери отново атакуват България

"За предателство към Русия?" Хакери отново атакуват България

Правителственият сайт стана поредната им жертва

Китайското посолство във Вашингтон за момента отказва коментар на твърденията.