Правителственият сайт стана поредната жертва на зачестилите в последно време кибератаки срещу страници на българската държавна администрация. За инцидента съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет в неделя, без да дават подробности за естеството на удара или каквито и да е други подробности.

Страницата на Министерския съвет government.bg вчера беше временно недостъпна в резултат на въпросната кибератака. Проверка на Money.bg показа, че тази сутрин до сайта вече има достъп.

Новината за кибератаката идва месец, след като руската хакерска групировка KillNet атакува 14 интернет страници на български институции. Миналата седмица същата организация пое отговорност и за удара срещу сайта на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР).

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

За това предупреждават от Microsoft

Предходните удари бяха тип DDoS атаки - отказ от услуга вследствие на насочване на изкуствен трафик на потребление, в резултат на който платформите не издържат на натоварването.

Експертите обясняват, че поредицата от атаки срещу държавни сайтове е по-скоро с пропагандна цел - изпращане на послание и преследване на политическата дестабилизация.

На практика това са страници, играещи ролята на визитка и нападенията срещу тях не крият съществени рискове. Такива обаче може да последват при удар на институции с големи бази лични данни, като тези на НАП и Търговски регистър.

През октомври руски хакери признаха, че стоят зад атаката срещу българските институции и обявиха следващите си цели. Припомняме, че тогава военният министър Димитър Стоянов обвърза случилото се със замесването на България във взрива на Кримския мост.

Руската хакерска групировка се похвали с атаката си срещу българските институции в профила си в Telegram.

"Killnet атакува български държавни уебсайтове "за предателство към Русия". Десет уебсайта на български правителствени агенции бяха засегнати, включително този на президента на България.

Пропуск в сигурността на Apple може да позволи на хакери да контролират вашия iPhone, iPad или Mac

Пропуск в сигурността на Apple може да позволи на хакери да контролират вашия iPhone, iPad или Mac

Експертите казват, че потребителите трябва да актуализират своя софтуер още сега