От Microsoft предупреждават, че руските хакери, за които се смята, че миналата година са атакували IT компанията SolarWinds, са опитали да пробият още над 140 технологични компании от месец май насам. Това се твърди в ново проучване, проведено от компанията на Бил Гейтс.

Корпоративният вицепрезидент на Microsoft по сигурността на клиентите Том Бърт коментира заключението така:

"Тази неотдавнашна дейност на хакерите е още едно доказателство, че Русия се опитва да получи дългосрочен и систематичен достъп до различни точки от веригата за доставки на технологии".

ФБР: Руски хакери стоят зад атаката срещу най-голямата компания за месо в света

ФБР: Руски хакери стоят зад атаката срещу най-голямата компания за месо в света

Това са групите REvil и Sodinokibi

Атакуваните от хакерите компании включват предимно такива, които управляват или препродават облачни изчислителни услуги. Проучването на Microsoft показва, че хакерите са проникнали успешно в 14 корпорации.

Microsoft приписва координираната атака, която беше наблюдавана за първи път през май тази година, на групата, наречена Nobelium. За нея се смята, че е спонсорирана от Москва. Припомняме, че миналата година хакерите използваха сложни техники за проникване, за да заразят с т. нар. "зловреден" софтуер до 18 000 клиенти на базираната в Тексас софтуерна компания SolarWinds.

САЩ твърдят, че Nobelium стои зад атаки срещу ИТ компании, правителства, мозъчни тръстове и организации за финансови услуги отвъд океана и по целия свят.

След проведената това лято среща в Женева, между американския президент Джо Байдън и руския му колега Владимир Путин -Байдън заяви, че е дал на Путин списък с 16 критични сектора, които не трябва да бъдат атакувани от хакери по никакъв повод. Кремъл от своя страна многократно и категорично отрича отговорността за каквито и да е хакерски атаки.

Байдън попита Путин ще хареса ли хакерска атака над руските тръбопроводи

Байдън попита Путин ще хареса ли хакерска атака над руските тръбопроводи

Американският президент предложи на руския си колега обща борба с киберпрестъпленията