Федералното бюро за разследване потвърди, че свързаните с Русия REvil и Sodinokibi стоят зад атаката срещу най-голямата компания за месо в света JBS, предаде Zero Hedge.

"Отдаваме атаката срещу JBS на REvil и Sodinokibi и работим усърдно, за да изправим участниците в удара пред правосъдието", посочиха от ФБР. "Продължаваме да фокусираме усилията си върху понижаването на риска и последиците, както и върху търсенето на отговорност от киберактьорите, извършили деянието. Кибер атака срещу един е атака срещу всички нас."

По последна информация на самата JBS от вторник, системите ѝ са започнали да се връщат онлайн. Въпреки това, вчера компанията не излезе със становище за скоростта, с която това се случва.

"Нашите системи се завръщат онлайн и ние не пестим никакви ресурси за борба с тази заплаха", заяви в изявление изпълнителният директор на JBS USA Андре Ногейра. "Предвид напредъка, който нашите ИТ специалисти са постигнали през последните 24 часа, по-голямата част от нашите заводи за говеждо, свинско, птиче месо и готови храни ще работят в сряда."

Ударът доведе до спирането на всички заводи за говеждо месо в САЩ, които формират почти една четвърт от американските доставки. "В неделя, 30 май, JBS USA определи, че е обект на организирана атака за киберсигурност, засягаща някои от сървърите, поддържащи нейните северноамерикански и австралийски ИТ системи", каза тогава JBS.