Американският президент Джо Байдън попита руския си колега Владимир Путин как би се почувствал ако стане свидетел на хакерска атака върху руските тръбопроводи. Това се случи по време на първата и историческа среща ва върха между двамата лидери, проведена в Женева.

Предложението идва малко след като руска хакерска група, известна като DarkSide, атакува един от най-важните петролопроводи на САЩ, собственост на Colonial Pipeline

САЩ възстановиха почти целия откуп, платен от Colonial Pipelines на хакери през май

САЩ възстановиха почти целия откуп, платен от Colonial Pipelines на хакери през май

През май руски хакери удариха най-големия тръбопровод в страната и оставиха някои щати без гориво

Атаката изведе газопровода извън релси за повече от седмица и предизвика истинска паника по югоизточното крайбрежие на САЩ, защото буквално "пресуши" около хиляда бензиностанции.

В резултат на кибератаката, Байдън предложи списък от 16 критични инфраструктурни обекта, които да бъдат неподвластни на кибератаките

Администрацията на Байдън засили регулациите за критична инфраструктура, що се отнася до киберсигурността.

Сега тръбопроводните компании трябва да докладват за кибер инциденти на Министерството на вътрешната сигурност, наред с други неща. В дните след нападението президентът Байдън обеща да повдигне въпроса с Путини ето, че това се случи.

През април администрацията на Байдън наложи нови санкции срещу Русия заради кибератаки

САЩ смятат да наложат санкции на Русия заради кибератаки

САЩ смятат да наложат санкции на Русия заради кибератаки

Санкциите ще обхванат руските власти и юридически лица

Това се случи, след като компютърно проникване, свързано с Кремъл, проникна в няколко правителствени мрежи на САЩ. По това време Байдън предупреди руския президент, че всички действия, предприети срещу Съединените щати, ще получат пропорционални последици.

Иначе, Русия отрича да е участвала в кибератаката на колониалния тръбопровод. Президентът Байдън също заяви, че руското правителство не стои зад атаката, но има доказателства, че нападателите са живели в Русия.