Американските санкции са отмъщение срещу пробива в киберсигуността на Вашингтон през декември и вероятната намеса на Русия в президентските избори, предава BBC. В края на миналата година внезапна кибератака позволи достъп на много хакери до 18 000 американски компании и правителствени офиси. В това число Министерството на финансите.

Очакваните санкции са насочени както към руските власти, така и към 30 юридически лица в Руската федерация. 10 официални представители и дипломати от Русия ще бъдат експулсирани от американска територия. Според американските власти юридическите лица, обект на санкции, включват контролирани от руското разузнаване издания, както и компании, действащи в интерес на Москва.

Как ще се отразят изборите в САЩ върху България

Как ще се отразят изборите в САЩ върху България

Ефектите от тях ще са косвени, но ако Белият дом падне в ръцете на Джо Байдън, те могат да бъдат много тежки за икономиката ни

По-рано тази седмица президентът Джо Бадън проведе телефонен разговор с президента Владимир Путин и го предупреди, че "САЩ ще действат твърдо в защита на националните интереси". Байдън предложи двамата да проведат официална среща в "трета държава" и да опитат да намерят пресечна точка. На този фон обаче тонът между Вашингтон и Москва тези дни е все по-изострен заради струпването на американски кораби близо до границата на Украйна.

Русия лишава САЩ от редки метали за изграждане на изтребителя F-35

Русия лишава САЩ от редки метали за изграждане на изтребителя F-35

Доставката от Монголия е невъзможна без преминаване през руска или китайска територия