САЩ търсят нов доставчик на редки метали, които се използват в конструкцията на изтребители F-35. Русия и Китай обаче помрачиха плановете на американските военни.

Китайски анализатори от Sohu пишат, че Вашингтон търси нови доставчици на редки метали за нуждите на военната индустрия. Съединените щати са изправени пред проблема с недостига на ресурси, когато няколко доставчици едновременно ограничават доставките, цитира китайското издание PolitRussia.

Конкуренция на оръжейния пазар: Су-35 срещу F-22 и F-35

Конкуренция на оръжейния пазар: Су-35 срещу F-22 и F-35

Китай купи партида от такива самолети, същото обмисля Турция

"Американците се оказаха в трудна ситуация, тъй като няколко държави наведнъж ограничиха износа на редки земни елементи, което доведе до проблеми в производството на изтребители F-35", отбелязват авторите на Sohu.

Известно време Вашингтон вярваше, че е решил проблема, когато намери нов доставчик на метали в Монголия, но радостта беше помрачена от Русия и Китай. Вносът на метал от Монголия се усложнява от факта, че страната няма достъп до морето, а превозът на товари е възможен само по суша през Русия или Китай. Преговорите с Пекин не предвещават нищо добро за Вашингтон: Китай не е заинтересован да предостави на САЩ конкурентно предимство.

Единственият метод за изход от ситуацията е възможността за споразумение с Москва, но Вашингтон е развалил отношенията си с Кремъл.

"Дори ако САЩ получат подкрепата на Монголия за доставката на редки суровини, това пак няма да е достатъчно", обобщава Sohu.

Forbes: САЩ признаха провала на изтребителите F-35

Forbes: САЩ признаха провала на изтребителите F-35

Той никога няма да се превърне в "работния кон", който да замени F-16

Според експертите, Москва може да използва хитър трик, за да обърка американските производители, като наложи забрана за транзит или вдигне митото за транспортиране на много суровини през руска територия. А това ще оскъпи неимоверно много американските проекти, като може да ги направи икономически неизгодни.

В същото време Русия и Китай търсят начини за защита на икономиката и производството от последиците от натиска на санкциите на САЩ. Неотдавна руският външен министър Сергей Лавров отбеляза в интервю за китайски медии, че Пекин и Москва обмислят възможността да се откажат от използването на платежни системи, контролирани от Вашингтон, и да преминат към разчети в национални валути, а не в долари.