Реална конкуренция за руския изтребител Су-35 от поколение 4 ++ на международния оръжеен пазар от чуждестранни бойни самолети днес може да бъдат само изтребители от пето поколение, произведени от САЩ - F-22 и F-35. Това заявиха пред РИА Новости от Федералната служба за военно-техническото сътрудничество, коментирайки публикации в медиите за качествата на руския боен самолет.

Самолетът е лош: Индонезия сe отказва от руския Су-35?

Самолетът е лош: Индонезия сe отказва от руския Су-35?

Тези руски изтребители били остарели, неефективни и скъпи

"Въпреки факта, че според класификацията руският изтребител Су-35 принадлежи към поколението 4 ++, по своите общи полетни и бойни характеристики този самолет се доближава до изтребителите от пето поколение. "Фактически само американските F-35 и F-22 могат да се отнесат към преките конкуренти на руския изтребител", - каза прессекретарят на ведомстото Валерия Решетникова, отговаряйки на съответния въпрос.

Forbes: САЩ признаха провала на изтребителите F-35

Forbes: САЩ признаха провала на изтребителите F-35

Той никога няма да се превърне в "работния кон", който да замени F-16

Тя добави още, че Федералната служба за военно-техническото сътрудничество на Руската федерация "е оптимист по отношение на износа на тази машина, тъй като тя привлича все по-голям интерес, въпреки нарастващата нелоялна конкуренция и известни опити за дискредитиране на нашето оборудване".

Както англоезичното военно списание Military Watch писа по-рано, руският изтребител Су-35 превъзхожда американския F-22 Raptor от пето поколение в своята много функционалност. Тъй като Су-35, в допълнение към широките си възможности за борба с въздушните цели , получи значително подобрени характеристики за поразяване сухопътни и морски цели.

Как руските С-400 спасяват продажбите на американските F-35

Как руските С-400 спасяват продажбите на американските F-35

Lockheed Martin трябва да докаже необходимостта от своя скъп самолет по всякакъв начин

Публикацията на Military Watch отбелязва, че Су-35 е способен да носи до шест свръхзвукови ракети Х-31 въздух-земя, които могат да се използват за нанасяне на удари по наземни и надводни цели, както и по вражески радари. Според изданието това оръжие, съчетано с възможностите на бордовото електронно оборудване, прави Су-35 ефективен срещу системите за противовъздушна отбрана.

Свръхманевреният изтребител Су-35 е проектиран да придобие въздушно превъзходство, както и да осигури авиационна за войски, да наанася удари по наземни и морски цели. Руските въоръжени сили вече получават модификацията на самолета Су-35С . Такива бойни машини са били използвани по време на антитерористичната операция в Сирия.

Гърция купува изтребители F-35, предвидени за Турция

Гърция купува изтребители F-35, предвидени за Турция

Южната ни съседка ще получи доставка и на 6 самолета Rafale

Изтребителят Су-35 се търси на международния пазар - по-специално Китай купи партида от такива самолети . Редица други държави обмислят да го купят, включително Турция, пише оше ria.ru.