САЩ са одобрили продажбата на изтребители от пето поколение F-35 на Гърция. Част от тях първоначално са били планирани да бъдат доставени на Турция. Това съобщават гръцкото издание Greek City Times и турската агенция Ahval.

Атина планира да закупи 6 от общо планирани 20 бойни самолета през 2022 година, заедно с още 6 произведени във Франция Rafale, става ясно от информацията. Шест от тези F-35 е трябвало да бъдат доставени на съседна Турция.

През миналата година Вашингтон изключи Анкара от споразумението за закупуване на изтребители от пето поколение, след като турското правителство одобри закупуването на руската противоракетна система S-400.

Междувременно Гърция успя да подпише сделка за покупката на F-35 в разгара на политическия скандал с Турция, свързан със сондажите за газ и петрол във водите на Кипър.

Надеждите, че напрежението между двете съседни държави ще бъде туширано, изчезнаха през този месец, когато Анкара обяви организирането на военноморски учения в източната част на Средиземномонието.

От турското правителство посочиха още, че проучванията за природни ресурси в близост до бреговете на Кипър ще продължат.