Сагата за продажбата на руските изтребители Су-35С (Sukhoi Su-35 Flanker-E) на Индонезия срещу палмово масло и други подобни стоки изглежда приключва. В местните медии най-добрите руски изтребители бяха "разбити на пух и прах", като се написа, че струват толкова, колкото и американските F-35, но са направени на базата на "остарелия" Су-27, пише utro.ru.

Ще смени ли Индонезия американските F-5 с руски изтребители Су-35?

Ще смени ли Индонезия американските F-5 с руски изтребители Су-35?

Сделката зацикли заради цената и предоставяне на технологии

"Изтребителят Су-35 е неефективен в сравнение с по-модерните самолети от този клас бойни превозни средства." Това мнение споделя командирът на противовъздушната отбрана на Индонезия Ерис Харианто в статия, публикувана в сайта IndoAviation .

Посочват се четири аргумента. Както пише IndoAviation, Су-35С има пасивен радар, големи габарити и самолетът напълно ще се лиши от стелт технологии.

"Би било странно, ако Индонезия се сдоби с изтребители от четвърто поколение, когато вече има самолети от пето поколение", е изненадан авторът на статията.

Той припомни, че дори самолети като Saab JAS 39E / F Gripen, Dassault Rafale и Eurofighter Typhoon имат радари с AESA (active electronically scanned array). Следователно е по-вероятно те да бъдат първите, които ще забележат руски изтребители в бойна ситуация.

Пекин не иска руските изтребители Су-57?

Пекин не иска руските изтребители Су-57?

Китай развива собствен изтребител от пето поколение - J-20

Също така, според изданието, поради големитеси размери на Су-35S ще бъде по-лесно да се открие в небето. И накрая, самолетът е твърде скъп за поддържане и струва почти като американски изтребител от пето поколение.

Тези твърдения са сериозни. А дали са основателни?, пише руското издание

За неговата база - Су-27. Основно модернизираният "Flanker" Су-35 има огромна маневреност, неговата въздушна рамка е подобрена в сравнение със Су-27 и е напълно погрешно да се поставят тези самолети на едно и също ниво.

Египет купува 20 руски изтребителя Су-35 за $2 милиарда

Египет купува 20 руски изтребителя Су-35 за $2 милиарда

Това нарежда Кайро сред най-големите купувачи на руско оръжие

За цената: Су-35С струва около 31,6 милиона долара, но това е само за руските военни. Експортната му цена е по-висока, тъй като договорът включва обучение, поддръжка, симулатори, евентуално боеприпаси и много други допълнения. Например Китай подписа договор с Русия за закупуване на 24 изтребителя Су-35С за 2,5 милиарда долара. Получава се повече от 100 милиона долара на самолет, с включването на всички посочени по-горе неща.

Американският изтребител F-35A струва повече от $ 80 милиона. Но каква е експортната му цена? През 2018 г. Норвегия подписа договор със САЩ за закупуване на 52 броя F-35A за общо 10 милиарда долара. Цената излиза по 192,3 милиона долара на машина. И как след това може да се твърди, че Су-35S струва същите пари?

Stealth не помага: В близък бой Су-35С превъзхожда F-22 (ВИДЕО)

Stealth не помага: В близък бой Су-35С превъзхожда F-22 (ВИДЕО)

Най-смъртоносният американски изтребител се оказа по-слаб от руския

Може би Индонезия е решила да се откаже от партидата изтребители, или руската страна е отказва да даде щедър заем. Но да се каже, че Су-35S е неефективен изтребител е чиста глупост, заключава utro.ru.