Официален Пекин не се интересува от закупуването на руски изтребители Су-57 за военни цели, твърдят експерти. Според изданието Global Times, цитирано от gazeta.ru, Китай се нуждае от новия руски самолет само за технически цели. Това се обяснява с факта, че Китай притежава собствен боен самолет ​​от пето поколение.

По-рано държавната корпорация за производство и износ на високотехнологична промишлена продукция за граждански и военни цели "Ростех" изрази надежда, че азиатската държава през следващите две години ще вземе решение за закупуване на тези руски изтребители.

Но старши съветник на Китайската асоциация за контрол на оръжията, Сю Гуаню, обаче смята, че Китай може да придобие руски изтребител Су-57 ​​само за технически цели - да се подпомогне работата на военните разработчици.

Главният дизайнер на проектантския институт на корпорацията Shenyang Aircraft Corporation Уан Юнцин, посочва, че Пекин има свои собствени изтребители J-20 и не се нуждае от руските Су-57. Според експерта, тези бойни самолети ще бъдат доста трудни за интегриране в китайските системи.

Су-57 е най-новият руски изтребител от пето поколение. Той е предназначен да унищожава различни видове цели - въздушни, наземни и надводни. От "Ростех" заявиха наскоро, че необходимите документи за експортния паспорт на самолета са почти готови.

"Китай неотдавна получи партида от 24 самолета Су-35, а в близките две годни ще вземе решение дали да купи допълнителни бройки от Су-35, построени съвместно с Китай, или изтребители от пето поколение. Това може да стане още една възможност за Су-57Е", заяви директорът по международно сътрудничество на "Ростех" Виктор Кладов.

По думите на Кладов, в правителството вече са получени всички документи за експорта на самолетите. Сега доставките трябва да се одобрят от президента на Русия, Владимир Путин, пише gazeta.ru.

През януари характеристиките на изтребителя Су-57 бяха оценени от специализираното американско списание The National Interest . Изданието прави сравнение и на руския изтребител с китайския J-20.

Според публикацията, Су-57 се отличава с по-голяма маневреност дори с двигателя от първия етап на разработката AL-41F1. При това китайският J-20 също така отстъпва на руския изтребител и в скоростните характеристики.

Отбелязва се, че китайският изтребител се отличава от Су-57 с повече невидимост. При неговата разработка китайците са използвали стелт технологиите, както при американския изтребител самолети F-35.

Но, според експерти, Русия не е наблягала на секретността при изграждането на своя изтребител от пето поколение, тъй като Су-57 и J-20 първоначално са били проектирани да изпълняват различни задачи.

Този боен самолет е част от програмата за перспективна фронтова авиация. Той за първи път се вдигна във въздуха през 2010 година, а август 2017 г. изтребителят получи серийното наименованието Су-57.

Производствените работи по Су-57 трябва да бъдат завършени през 2019 г., след което се предвижда да започне доставка на първата партида от 12 самолета за въздушните сили на Руската федерация.