Неотдавнашната среща на изтребители Су-35С с F-22 в небето над Сирия показа, че американският боен самолет отстъпва значително на руския, написа преди дни наблюдателят на Business Insider, Алекс Локи.

Когато преди седмица се случи инцидентът се разбра, че системата Stealth не даде на F-22 никакво преимущество, тъй като плотът на Су-35С прекрасно видя американския изтребител в хипотетичния въздушен бой. Освен това се разбра, че руският боен самолет превъзхожда по маневреност американския си конкурент.

По време на прихващането F-22, при който цялото въоръжение е скрито във фюзелажа с цел невидимост, не можа да го демонстрира на руския си опонент, за разлика от Су-35С, подчертава изданието.

Снимка 330073

Руският изтребител носи повече ракети разположени под крилото и прехванатия самолет може лесно да демонстрира, че е въоръжен, просто като разклати крилата си.

Прекаленото залагане на технологията за невидимост Stealth действително се явява слабо място на F-22в сравнение с Су-35С, смята военният експерт Алексей Леонков, който коментира публикацията на Business Insider, цитиран от rueconomics.ru.

Той също смята, както пише Алекс Локи, че изтребителят от пето поколение F-22, който наричат най-смъртоносният боен самолет на САЩ, има редица недостатъци в сравнение с руския Су-35С. А руската машина се отнася към бойна авиация поколение 4++, което е развитие на съветската платформа от 70-те години на миналия век.

Концепцията на американския изтребител предполага основно скрита тактика за водене на въздушния бай. В случай на среща с потенциален противник, F-22 трябва да влезе в бой и да го завърши, оставяйки незабелязан. Но ако американската машина попадне в полезрението на Су-35, то преимущество ще бъде на страната на руския изтребител, който притежава по-голяма маневреност.

Главната особеност на съвременния боен самолет от поколение 4++ Су-35 стана внедряването на устройство за изменение на вектора на тягата на двигателите. А това значително повиши маневрените способности на руския изтребител.