Русия и Египет са подписали договор за доставка на Кайро на няколко десетки тежки многофункционални изтребители Су-35. Това пише днес вестник "Коммерсант", позовавайки се на двама висши мениджъри от отбранителната промишленост на страната.

По техните думи, споразумението предвижда доставката на "над две десетки машини" и въоръжение към тях на сума от порядъка на 2 милиарда долара. Самото споразумение е влязло в сила в края на 2018 година, доставката на самолетите може да започне през 2020 - 2021 година.

Според събеседниците на "Коммерсант", подписания контракт " ще гарантира натоварването на производствените мощности на производителя на самолетите Авиационния завод в Комсомолск на Амур за няколко години напред". Както и че мощностите на предприятието позволяват да се изготвят и още от порядъка на 20 самолета през 2019 - 2020 година за нуждите на руските въздушни сили.

От Федералната служба за военно-техническо сътрудничество и от "Рособоронекспорт" са се въздържали от коментар по темата, отбелязва изданието.

В публикацията се посочва, че заедно с доставяните за Египет средни изтребители МиГ-29М/М2, новите самолети трябва да повишат значително бойния потенциал на египетските ВВС. В досегашния им парк освен остарелите руски самолети МиГ-21 има на въоръжение и китайските J-7.

Индия иска да купи от Русия 21 изтребителя МиГ-29

Индия иска да купи от Русия 21 изтребителя МиГ-29

Доставката на френските Rafale е проблемна заради високата им цена

Новият контракт на сума 2 милиарда долара затвърждава позицията на Египет като едни от най-големите купувачи на руско оръжие. През 2014 г. Москва и Кайро сключиха пакет от оръжейни договори, предвиждащи доставката на различни ПВО системи (зенитно-ракетния комплекс "Антей-2500" и "Бук-М2Е"), артилерия, стрелково оръжие друго въоръжение на сума около 3,5 милиарда долара.