Очаква през следващата седмица Индонезия да обяви конкурс за закупуване на изтребители, които да заменят намиращите се на въоръжени в момента американски многоцелеви бойни самолети F-5. В него се предполага, че ще участват шведската компания Saab AB с изтребителя Saab JAS 39 Gripen, европейската Eurofighter GmbH с многоцелевия Eurofighter Typhoon и "Рособоронекспрот" с изтребителя Су-35, съобщава rns.online.

По-рано бе известно, че Индонезия смяташе да закупи между осем и десет руски бойни самолети Су-35. Министърът на отбраната Рямизард Риячуд бе заявил намерението на страната му да оформи сделката още в началото на април 2016 година. През септември зам.-генералният директор на "Рособоронекспорт" Сергей Гореславский каза, че Русия и Индонезия продължават преговори на експертно ниво за доставката на Су-35.

"Сделката за Су-35 бе близо до завършване пред второто тримесечие на тази година, но цената и предоставянето на технологии за местно производство се оказаха препятствие пред сключване на контракта. Това накара Индонезия да покани още две компании да дадат своите оферти", са казва в съобщение на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество (ФСВТС), цитирано от агенция RNS.

Снимка 259752

Източник: Wikipedia

В него се посочва, че Русия ще участва на международното изложение на оръжие и военна техника Indo Defense 2016, което ще се проведе от 2 до 5 ноември в столицата на Индонезия Джакарта. На изложението 21 руски компании от отбранителния сектор ще представят 405 експоната на най-модерна продукция с военно предназначение.

По информация на ФСВТС, руските производители ще демонстрират многоцелевия свръх маневрен изтребител Су-35, разузнавателно-бойния вертолет Ка-52, танка Т-90С, бойната машина за пехотата БМП-3М, зенитно-ракетния комплекс "Бук-М2Э", голяма дизелово-електрическа подводница и стражеви кораб - фрегата.