Целият свят гледа към президентските избори в САЩ. Освен социалните и културните ефекти, те ще окажат въздействие върху икономиката, включително тази на България. За някои аспекти почти няма значение кой кандидат ще спечели, но за други има.

При все че изборите крият много неизвестни, включително коя партия ще контролира Сентата и коя - Камарата на представителите, ето какво би се променило за нас, ако кандидатите изпълнят обещанията си.

Преди обаче да се пристъпи към тях, трябва да се има предвид, че ефектът от развитията в САЩ не зависят единствено от тях. Те зависят и от действителността в България. Например конкретна политика може да направи САЩ по-неконкурентоспособна за стартиране на бизнес, но у нас да е в сила друга такава, която прави нас по-малко привлекателни. Тоест монетата има две страни.

Данъчна политика и чуждестранни инвестиции

Говорейки за бизнес, аспект, по който двамата кандидати се различават радикално, е бъдещата данъчна политика на САЩ. Докато Доналд Тръмп понижи данъците на местно ниво, но въведе налози върху чуждестранните подразделения на американските фирми и мита срещу Китай и Европейския съюз, Джо Байдън обещава горе-долу обратното: той ще увеличи данъците върху бизнеса и индивидите, но ще премахне митата, наложени върху Китай. Същевременно той ще удвои глобалния данък върху нематериалните активи на компаниите от 10,5% до 21% и ще елиминира възможността за някои страни налогът да не важи.

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Управляващите по света тласкат глобалната икономика към нова дългова криза

Защото рецесията, породена от затварянето на стопанствата, не е достатъчна

Очевидно е, че президентът Тръмп нанася удар върху международната търговия, включително и с Европа, докато Байдън ще подрони бизнес средата в САЩ. Така, ако той приложи същата политика на елиминиране на митата с Китай и към Европа, той ще подтикне американските компании да инвестират в чуждестранни контрагенти, защото техните партньори в САЩ ще са по-неконкурентни.

При равни други условия, това би подтикнало бизнесите от страната да се насочат към чуждестранни партньорства и аутсорсване на дейности. Но ако се внесе малко контекст за бизнес средата у нас, подобно нещо е трудно да се очаква извън ИТ сектора. Всъщност инвестициите след Голямата рецесия никога не се съвзеха и страната ни далеч не е толкова привлекателна, колкото на политиците им се иска. Тоест едва ли може да се очаква изстрелване на американските инвестиции.

Между другото, точно това се посочва и от Държавния департамент на САЩ, според който: "Страната продължава да предлага най-евтината работна ръка в ЕС и нисък плосък корпоративен и подоходен данък. Но трайното нарастване на заплатите, което значително изпреварва производителността на труда, постепенно подрива това конкурентно предимство."

Това обаче не са единствените проблеми на инвестиционната среда у нас. Докладът продъжава:

"Чуждестранните инвеститори са разтревожени за върховенството на закона в България. Корупцията е всеобхватна, особено при големите инфраструктурни проекти и в енергийния сектор. Инвеститорите посочват и други проблеми, например непредсказуемостта, която се наблюдава заради честите законодателни промени, и бавната система на правораздаване. Към началото на 2020 г. беше под въпрос дали правителството ще изпълни поетите си ангажименти, включително към щатските инвеститори. Стратегически фактор, който трябва да се следи, е справедливостта на тези преговори. Друга щатска компания пък срещна продължителни регулаторни бариери в опитите си да влезе на енергийния пазар."

Инвеститорите от години заобикалят България. Как да си ги върнем?

Инвеститорите от години заобикалят България. Как да си ги върнем?

Изчезването на чуждестранните вложители в страната не е сред водещите теми. А трябва да бъде

По отношение на покупките на стоки от САЩ, ако Джо Байдън дойде на власт, той ще оскъпи вноса на американска продукция у нас, тъй като местните компании ще изплащат по-високи данъци. Това ще направи българския износ по-конкурентоспособен и той вероятно съвсем леко ще се покачи, особено ако няма допълнителни мита и бариери пред търговията.

Така, изхождайки единствено от вноса, данъчната политика на Тръмп леко усилва щатския износ към България, докато данъчната политика на Байдън би стимулирала леко вноса. Но предвид факта, че към момента голяма част от износа от България за САЩ е на висококонкурентни продукти, т.е. с индекс на разкритите сравнителни предимства над 1, промените едва ли ще са фрапантни.

Освен това делът на търговията със САЩ далеч не е висок спрямо общите външнотърговски връзки. През миналата година сме изнесли стоки и услуги за 1,1 млрд. лв. според данните на НСИ, една пета от които са били електрически машини, оборудване и части, спрямо общ размер на износа от 58,4 млрд. лв., и сме реализирали внос на стойност 630 млн. лв. при общ обем на вноса почти 66 млрд. лв. Казано иначе, данъчната политика като такава няма да окаже някакви невероятни ефекти върху стокообмена между двете страни и едва ли България изведнъж ще се превърне в любима дестинация за американски инвестиции.

Долар

Що се касае до долара, тук ефектите са на поне няколко нива. Първо, който и да е следващият президент на САЩ, покупателната способност на валутата им ще бъде подкопана значително. Разликата е, че при Тръмп инфлирането на долара вероятно ще е по-бавно, докато при Байдън направо ще се срине, предвид обещаваните колосални програми (една от които е за инфраструктурни инвестиции на стойност 1,3 трлн. долара).

Производството в България продължава да спада – какво означава това

Производството в България продължава да спада – какво означава това

То ще се задържи потиснато по-дълго, отколкото анализаторите очакват

Това ще доведе до оскъпяване на износа за САЩ и вероятно ще нанесе удар върху експортоориентираните компании в България, но ще направи вноса по-евтин, което за потребителите е добра новина.

Нещо повече, тъй като доларът е резервна валута, поне засега, понижението му означава, че вносът от трети страни ще бъде сравнително улеснен, а износът - сравнително влошен. Това е лоша новина за компаниите, произвеждащи за страните извън ЕС, но добра новина за потребителите.

Графика: Доларов индекс за последните три години

Снимка 502965

Източник: .

Източник:

Единственият вариант ефектите от поевтиняването на долара да са компенсирани е ако ЕЦБ започне да печата със същия темп, с който и Федералния резерв. Тогава покупателната способност на двете валути ще спада с почти еднаква скорост и в крайна сметка ще обедняваме, но без да се радваме на улесненото закупуване на стоки от трети страни.

Петрол и газ

По отношение на петрола, изборът на Байдън може да се окаже особено интересен. Причината за това е, че той обеща да забрани фракинга, а в последствие донякъде се отметна от думите си и каза, че ще забрани само новите разрешителни за фракинг, а старите такива ще бъдат подложени на ревизия. Съдейки и по другите му "зелени" изказвания, петролният отрасъл в САЩ ще премине през "интересни времена", както гласи китайското проклятие.

Засега България не внася петрол от страната, така че как ще ни се отрази това? През последните почти десет години шистовият отрасъл в САЩ се превърна в балансьор на глобалната сцена. Когато цената на суровината нарасне, добивът в щатите също се изстрелва и търсенето и предлагането се балансират. Затова и от малко над пет години не сме ставали свидетели на екстремно високи цени на петрола.

Графика 2: WTI цена

Снимка 502964

Източник: .

Източник: Macrotrends

Ако Байдън затрудни работата на сектора или го спре изобщо, каквито са настроенията в отрасъла, който и без това преминава през сериозни проблеми от началото на годината, част от глобалното предлагане на петрол ще спадне. Това е лоша новина за почти целия свят, но и за България в частност. Причината е, че с поскъпването на петрола ще се вдигнат всички цени по веригата, включително и разходите ни за зареждане на собствените ни превозни средства. Подробно какво се случва при ценовите динамики при петрола съм обяснил в линкнатата по-долу статия.

Сривът на петрола: вреда или възможност

Сривът на петрола: вреда или възможност

Ценовата динамика на суровината няма да се отрази еднозначно на организациите и потребителите по света

Има риск нещо подобно да се случи и по отношение на природния газ - сектор, който също претърпя значително развитие в САЩ през последните години. Анализът тук е сходен. Политиките на Байдън могат да елиминират част от глобалното предлагане и да доведат до покачване на глобалната цена.

Разбира се, както и при петрола, това също ще ни се отрази негативно, тъй като цените на българския пазар постепенно стават все по-близки до тези на глобалните пазари. По този начин Байдън може да бръкне в джоба на българските потребители, най-вече през зимата.

Реализация в САЩ

Докато Тръмп остава на твърди позиции по отношение на имиграцията, Байдън обеща да увеличи количеството на визите и да улесни процеса по получаване на американско гражданство. Все пак даже и кандидатът за президент не защитава декриминализирането на нелегалната имиграция.

Това означава, че вероятно процесът по законно заминаване за реализация в САЩ ще бъде улеснен под управлението на Байдън. Друг е въпросът кой ще копнее да отиде в страна, в която данъците му гарантирано ще растат, а валутата ще губи покупателна способност.

Заключение

И двамата президенти ще доведат до сериозна загуба на икономическа мощ на САЩ, съдейки по политиките, с които се кандидатират. Що се отнася до бизнеса и инвестициите между щатите и България, и при двамата те вероятно ще претърпят удар, макар и по различни причини. Същевременно българският износ по всяка вероятност ще се оскъпи заради понижаването на покупателната способност на долара, а вносът ще стане по-евтин. Същото ще е вярно и спрямо страните извън ЕС, при равни други условия.

Обещанията на Байдън обаче звучат значително по-тежко: както за самите САЩ, така и за глобалната икономика. Въпреки че той обеща да прекрати търговската война с Китай, което ще възстанови търговията, той индиректно изтъкна, че стопанството на САЩ ще остане затворено колкото е необходимо, което ще има обратен ефект върху растежа и стокообмена глобално. От друга страна неговите "зелени" политики крият заплахата от изстрелване цените на горивата, което никога не е положителен феномен, особено в контекста на тежката криза, в която се намираме.

Независимо кой от двамата поеме Белия дом от 2021 г., доларът вероятно ще се срине - в случая на Тръмп малко по-бавно, а в случая на Байдън - доста скоростно.