Съединените американски щати са успяли да възстановят голяма част от откупа, който операторът на най-големия тръбопровод в страната плати на хакери наскоро, предава Bloomberg. Colonial Pipeline плати $4,4 млн. на киберпрестъпниците, които заразиха системите ѝ и причиниха спиране на дейността на тръбата, в bitcoin.

В понеделник властите съобщиха, че са успяли да възвърнат 63,7 от платените 75 bitcoin. Заради срива в курса на криптовалутата, към днешна дата възстановената сума възлиза на $2,3 млн.

Зам.-директорът на Федералното бюро за разследвания Пол Абат заяви, че агентите са успели да идентифицират виртуален портфейл, използван при плащането, и са възстановили средствата. Разследването разкрива още, че над 90 компании са станали жертва на DarkSide, свързвана с Русия група за киберпрестъпления. Групата е била разследвана около година.

Акцията подчертава възможността на американските органи, поне в някои случаи, да проследяват криптовалутите и да конфискуват средствата. Остава неясно точно как се е случило това. Но от ФБР подчертават, че дори базирани в чужбина престъпници често се налага да използват американска инфраструктура по време на престъплението — което дава на агенцията законен прозорец за възстановяване на средствата.

Нито един от хакерите не е обвинен обаче, а групата все пак е успяла да се измъкне с малка част от откупа. Дори и те да получат обвинения, е малко вероятно да бъдат съдени от американската правосъдна система.

Атаката през май предизвика недостиг на гориво в няколко щата в източната част на страната, като засегна и работата на няколко летища и авикомпании.

След атака над Colonial енергийните компании бързат да се сдобият с киберзастраховки

След атака над Colonial енергийните компании бързат да се сдобият с киберзастраховки

От своя страна застрахователите планират да повишат лихвите с до 40%