Китайските регулатори издадоха обширен набор от проекторегламенти, свързани с интернет сектора, предава RTE. Новите правила забраняват нелоялната конкуренция и ограничават използването на потребителски данни. Това е последният до момента ход в "атаката" на страната срещу мощните технологични компании.

Китай затяга хватката си върху интернет платформите, като се позовава на риска от злоупотреба с пазарната власт за задушаване на конкуренцията, злоупотреба с информация на потребителите и нарушаване на правата на потребителите. През последните месеци страната наложи тежки глоби на корпорации като гиганта за електронна търговия Alibaba Group и компанията за социални медии Tencent Holdings.

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Джак Ма забогатя с $2 млрд. след рекордната глоба за Alibaba

Китай наложи рекордна глоба от $2,8 млрд. на Alibaba за злоупотреба с монопол

Акциите в котирани в Хонконг интернет компании паднаха след публикуването на новите правила. Видео платформата Bilibili се понижи с повече от 5%, докато Tencent, Alibaba и услугата за доставка на храна Meituan спаднаха съответно с 3,5%, 2,6%и 1,4%.

"Интернет операторите не трябва да прилагат или подпомагат прилагането на нелоялна конкуренция в мрежата, да нарушават реда на пазарната конкуренция и да влияят на справедливите сделки на пазара", пише Държавната администрация за пазарно регулиране в проекта, който публикува на своя уебсайт.

По-конкретно, регулаторът заяви, че операторите не трябва да използват данни или алгоритми, за да отвличат трафика или да влияят върху избора на потребителите. Те също така не могат да използват технически средства за незаконно улавяне или използване на данни на други бизнес оператори.

Китай ще затяга регулациите през следващата петилетка

Китай ще затяга регулациите през следващата петилетка

Започва борба с монополите

На компаниите е забранено да си измислят или да разпространяват подвеждаща информация, за да навредят на репутацията на свои конкуренти. Те са принудени да спрат маркетинговите практики като фалшиви отзиви за привличането на положителни оценки. Проектът забрана и често срещаната практика при услугите за електронна търговия, наречена "изберете един от двамата". Члез нея беше невъзможо даден тъговец да рекламира своя продукт на конкурентни платформи.Това вече няма да е проблем.

Към днешна дата новите правила са вписани в проектозакон и са отворени за обществено обсъждане до 15 септември. Със сигурност обаче те ще бъдат приети, коментират различни източници.

Голямата борба на Apple и Facebook за бъдещето на интернет

Голямата борба на Apple и Facebook за бъдещето на интернет

Зукърбърг повежда война, за да защити възможността компанията му да продължи да следи постоянно потребителите

През април тази година, Китай глоби Alibaba с рекордни 2,5 милиарда долара за участие в нелоялна конкуренция. През юли регулаторът нареди на Tencent да прекрати ексклузивните лицензи за определени песни в своята услуга за стрийминг на музика и същевременно блокира сливането между две компании за стрийминг на игри при сделка, ръководена от Tencen.