Киберпрестъпниците експлоатират AI, рансъмуер атаките са постоянна опасност, значително се увеличават крадците на данни. Това са част от изводите от последния доклад на Acronis за киберзаплахите за полугодието, който разкрива 464% нарастване на атаките по електронна поща.

Стъпвайки на обширни изследвания и анализи, основните констатации от доклада гласят, че бандите на киберпрестъпниците прилагат фишинг, за да придобият идентификационни данни, съответно да изкопчат данни и пари. Така фишингът остава най-популярната форма за кражба на идентификационни данни, съставлявайки 73% от всички атаки. Компрометираните бизнес имейли (BEC) са на второ място с 15 на сто.

Бивш инженер от Apple е обвинен в кражба на данни за технологията за автономни автомобили

Бивш инженер от Apple е обвинен в кражба на данни за технологията за автономни автомобили

Почти 5 години след като напуска компанията

Бандата LockBit е отговорна за най-големите пробиви на данни. Близо 50% от всички подобни престъпления са извършени, именно от тази банда.

Бандата Clop проби системата на доставчик на услуги за психично здраве, засягайки личните данни за повече от 783 000 лица, както и техните данни по HIPAA (американски федерален закон за стандарти за предпазване на чувствителната пациентска информация). На тази организация се преписват 19% от кибер престъпленията.

Бандата BlackCat открадна от индийски индустриален производител повече от 2TB секретни военни данни, които включват лична информация на служители и клиенти. Тази банда е реализирала 13% от всички подобни престъпления.

Vice Society компрометира 1200 сървъра и личната информация на 43 000 студенти, 4000 души академичен персонал и 1500 човека административен персонал в университета Дуисбург-Есен в Германия.

 

BitDefender: Всяка трета фирма крие кражби на данни

BitDefender: Всяка трета фирма крие кражби на данни

Над 40% от IT специалистите са били принуждавани да си мълчат за кибератаките