Бивш служител на Apple, работил като инженер в компанията е обвинен в кражба на данни за технологията за самоуправляващи се автомобили на компанията. Това се случва близо пет години след бягството му в Китай, пише BBC.

Според обвиненията Уейбао Уанг е откраднал хиляди файлове, съдържащи фирмена информация и в същото време тайно работи за китайска компания.

Това е поредният път, когато бивш служител на Apple е обвинен в кражба на секретна информация в полза на Китай. Министерството на правосъдието твърди, че Уанг е откраднал документи, съдържащи изходния код за софтуера и хардуера, който стои зад автономните системи.

Уанг работи в Apple от март 2016 г. като член на екипа, който разработва технология за системи за самоуправление според министерството на правосъдието. Той е подписал споразумение за конфиденциалност, за да работи по проекта, който по онова време е известен на много малко хора в компанията.

Уанг напуска Apple през април 2018 г. В обвинението се казва, че той е приел предложение да работи като инженер в друга компания четири месеца по-рано. Компанията за която е приел да работи също разработва самоуправляващи се автомобили, твърдят американските прокурори.

След като органите на реда претърсват дома на Уанг в Маунтин Вю, Калифорния, през юни 2018 г., докато той е още там, казва на властите, че няма намерение да напуска САЩ. Същият ден той купува еднопосочен билет от Сан Франциско до Гуанджоу, съобщи министерството на правосъдието.

Анализ на устройствата, иззети от дома на Уанг, показа, че той е съхранявал големи количества данни на Apple за технологиите за самоуправляващи се автомобили.

Ако някога бъде екстрадиран, може да бъде осъден 10 години затвор по всяко от шестте обвинения.

И други бивши служители на Apple преди това са били обвинени в подобни случаи.