Цели 42% от специалистите по IT и киберсигурност са получавали инструкции от шефовете си да крият информация за изтичане на данни от фирмите, в които работят. Това показва проучване на компанията BitDefender сред над 400 експерти от целия свят, като всеки от тях работи в компания с по над 1000 служители.

Шокиращото е, че цели 29,9% от респондентите признават, че са се подчинили и не са разгласявали информация за кибератаката - макар кражбата на данни да излага на риск служители, клиенти и партньори и на много места (като целия ЕС) да е задължително засегнатите да бъдат уведомени.

Доклад: Щетите от кибератаки може да надхвърлят 30 милиарда долара до 2023 г.

Доклад: Щетите от кибератаки може да надхвърлят 30 милиарда долара до 2023 г.

Това смятат от Acronis

Контекст: Кибератаките срещу бизнеса нанасят щети за милиарди долари всяка година. В момента имаме "перфектната буря" в сферата на дигиталната сигурност.

От една страна, геополитическото противопоставяне води до ситуации, в които държавно спонсорирани хакери удрят по ключови предприятия на "врага". От друга - икономическата ситуация се влошава, големи технологични компании освобождават служители и не подновяват договори с подизпълнители и това мотивира някои иначе способни IT специалисти да минат "от другата страна".

Около 70% от компаниите фалират до 1 година, ако станат жертва на кибератака

Около 70% от компаниите фалират до 1 година, ако станат жертва на кибератака

Разговор с Ронан Маккъртин и Иван Дудин от световния лидер в киберсигурността Acronis

На фона на всичко това, дигитализацията и автоматизацията вече прави практически всички сектори силно зависими от компютърните и мрежовите системи. Това е една голяма и ценна мишена за всеки киберпрестъпник.

Детайли: 52% от запитаните признават, че от компанията им е изтичала информация в резултат на инцидент с киберсигурността - и то само през последните 12 месеца. В САЩ това се е случвало в 75% от компаниите, като средната стойност на щетите е 4,35 млн. долара. Именно отвъд Океана е и най-масово укриването на пробиви от страна на компрометираните организации.

В Европа обаче също около и над половината големи фирми, чиито служители са участвали в проучването, са били обект на успешни кибератаки. На Стария континент обаче са малко IT специалистите, които са се подчинявали на разпореждания да крият информация.

Враждебна среда: Според 72% от запитаните през последните месеци фишинг атаките стават все по-сложни.

Най-големи са притесненията от използване на слабости в системите (вече известни или zero-day такива), но също и компрометиране на веригата на поддръжка на софтуера, социално инженерство или ransomware.

Банка "ДСК" с глоба от 1 милиона лева заради теч на лични данни

Банка "ДСК" с глоба от 1 милиона лева заради теч на лични данни

Засегнати са близо 34 хиляди клиента

Къде е слабото звено: 95% от течовете на данни са в крайна сметка резултат от човешка грешка, коментират в доклада си от BitDefender. Затова и призовават за промяна на мисленето в компаниите, което все още е на принципа: "Киберсигурността е проблем само на IT отдела".