Милиони потребители на Java ще бъдат предупредени, че е вероятно да бъдат изложени на зловреден софтуер заради недостатък в инструмента за актуализация на софтуера, съобщи BВС.

Дистрибуторът Oracle се съгласи да издаде предупреждение в социалните медии и в сайта си след разследване на Федералната търговска комисия на САЩ. По този начин технологичната корпорация избегна опасността да бъде глобена. Фирмата обаче не е признала официално да е извършвала нещо нередно.

Плъгинът е инсталиран на много настолни компютри, за да могат да се пускат малки програми, написани в езика за програмиране Java.

Според жалбата на комисията компанията Oracle е била наясно с проблемите в сигурността на плъгина Java SE (стандартно издание), когато купила създателя на технологията Sun през 2010 година.

„Проблемите в сигурността са позволявали на хакери да изработват зловреден софтуер, който може да дава достъп до потребителски имена и пароли за финансови сметки, и са давали възможност на хакери да придобиват друга поверителна информация”, сочи Федералната търговска комисия.

Регулаторът твърди, че фирмата е уверила потребителите, че инсталирането на обновленията гарантира, че PC-тата са „безопасни и сигурни”, но не е признала, че все още съществува риск.

Според комисията Java SE е инсталирана на повече от 850 милиона компютри.

Някои експерти твърдят, че Java е една от трите апликации, които престъпниците таргетират най-много.