Гигантът Google разкри технически подробности за системата Project Starline, която компанията демонстрира на I/O конференцията за разработчици по-рано тази година. Project Starline по същество е кабина за видео чат, в която хората общуват помежду си, сякаш са съвсем близо един до друг. Едно подобие на виртуална реалност, пише The Verge.

Използването на системата изисква картина с висока разделителна способност без никакви смущения, която изглежда възможно най-естествено за събеседника. Освен това е необходим звук с достатъчно високо качество, за да изглежда така, че думите се произнасят от събеседника във видеокомуникацията, а не от мултимедийна платформа.

Project Starline се базира на голям 65-инчов 8K панел с честота на опресняване от 60Hz. Около дисплея има три "улавящи модула", които събират информация за цвета и дълбочината на сцената.

Системата включва също четири допълнителни камери за проследяване на движението, четири микрофона, два високоговорителя и инфрачервени проектори.

Цялото това оборудване генерира доста големи количества данни, които трябва да се предават - според Google, това изисква канал с ширина от 30 до 100 Mbps, в зависимост от "детайла на текстурата върху дрехите на потребителя и амплитудата на неговите жестове". За обработка на данни се използват четири мощни Nvidia видеокарти (две Quadro RTX 6000 и две Titan RTX) - общата латентност е средно 105,8 ms.

Системата включва и четири допълнителни камери за проследяване на движението, четири микрофона, два високоговорителя и инфрачервени проектори. Аудиото се кодира при честота на дискретизация от 44,1 KHz и битрейт от 256 Kbps.

Цялото това оборудване генерира доста големи количества данни, които трябва да се предават. Според Google, това изисква канал с ширина от 30 до 100 Mbps, в зависимост от "детайла на текстурата върху дрехите на потребителя и амплитудата на неговите жестове".