Папа Франциск се сдоби с един милион последователи в социалната платформа за споделяне на снимки Instragram в рамките на 12 часа от създаването на профила си, предаде CNN.

Новият акаунт бе „кръстен” в събота със снимка, на която папата коленичи за молитва. Съпровождащото съобщение към изображението гласеше „Молете се за мен” на девет езика.

Профилът на 79-годишния глава на Римокатолическата църква счупи рекорда за достигане до един милион последователи за най-кратко време. Досега той се държеше от футболиста Дейвид Бекъм и беше за 24 часа.

Името на папа Франциск в Instagram е “Franciscus”. Макар че акаунтът му ще бъде отделен от официалния профил на Ватикана, той ще бъде поддържан от членове на държавата-град. Страницата на папата в социалната мрежа за микроблогове Twitter също се поддържа от други хора.

Новината за плановете на папа Франциск да се присъедини към Instragram бе съобщена в четвъртък, само няколко седмици след срещата му с главния изпълнителен директор на приложението Кевин Систром. На нея двамата обсъждаха „силата на снимките да обединяват хората от различни култури и езици”.