Наскоро Facebook обяви в информацията за печалбата си за второто тримесечие на 2017-та година, че приложението за съобщения WhatsApp вече се радва на 1 милиард активни потребители всеки ден.

WhatsApp Status, функцията подобна на историите (Stories) в Snapchat, също достигна 250 милиона потребителя на ден. Тези ползватели изпращат 55 милиарда съобщения и 4.5 милиарда снимки на ден.

По-популярен извън САЩ, WhatsApp поддържа 60 езика и бързо разширява глобалната си база от потребители, защото е лесен за използване, безплатен и включва функции, които липсват в традиционните SMS-и, пише Verge. Приложението мина границата от 1 милиард потребители на месец през февруари 2016-та година.

Приложението за съобщения WhatsApp надхвърли 1 милиард месечни потребители

Най-популярното чат приложение на Facebook надхвърли над 1 милиард потребители

Компанията държи двете най-използвани мобилни апликации за съобщения

Въпреки, че един милиард ежедневни потребители е забележително постижение, бързият растеж на WhatsApp Status заслужава втори поглед. В началото на май, функцията има 175 милиона ползвателя, което значи, че 75 милиона души са се присъединили за по-малко от 2 месеца.

За сравнение Snapchat в момента има 166 милиона потребителя на ден, а от април, Instagram Stories има 200 милиона такива. Това означава, че WhatsApp Status вече е задминал и двата си конкурента по дневно потребление за сходни функции.

Въпреки това е трудно да се каже дали популярността на WhatsApp ще открадне значителна част от публиката на Snapchat. Повече от половината потребители на Snapchat не са част от ежедневните ползватели на Facebook и около половината не използват Instagram всеки ден. Все пак това бързо нарастване показва, че все още има голям пазар за запълване в сферата на непостоянното (изчезващото) съдържание.