Събирачите на дългове в Китай използват нови технологии като изкуствен интелект, за да задълженията от общо 1.3 трлн. юана (200 млрд. долара), които се формираха в кредитния сектор в страната.

Хиляди онлайн фирми, свързващи частни кредитори с хора, нуждаещи се от парични средства, се появяват в цялата страна през последните 5 години, но множеството скандали превърнаха тези заемодатели в мишена на регулаторите.

Много от кредиторите бяха закрити в последните 12 месеца, тъй като беше въведен контрол върху отпускането на заеми, а лицензите станаха задължителни, съобщават китайски медии.

Скоро задълженията на всеки българин може да отпадат след 10-годишен срок

Имаш дълг? Скоро парламентът може да го отмени

Депутатите гласуват промени в давността на задълженията на гражданите

Огромните задължения и нуждата от тяхното събиране създадоха вълна от стартиращи фирми, които използват новите технологии, за да се опитат да възстановят забавените заеми.

"Използването на онлайн дълг е много високo, но правителството наблюдава внимателно само банковата система. Това се превърна във възможност за стартиращи фирми с напреднала технология да се придвижат на този пазар", обяснява Чери Шен, изпълнителен директор на базираната в Шанхай група за събиране на дългове Ziyitong и бивш мениджър в Citigroup и ANZ Bank.

Ръководената от нея компания, чиято цел е да възстанови 150 млрд. юана (23.4 млрд. долара) от създаването си през 2016 г., наскоро стартира платформа с изкуствен интелект, за да помогне за възстановяването на просрочените кредити на около 600 агенции за събиране на дългове и повече от 200 кредитори, включително Alibaba Group и Postal Savings Bank of China.

Дългът на Китай ще достигне 327% от БВП до пет години

Дългът на Китай ще достигне 327% от БВП до пет години

Високите нива на задлъжнялост намаляват възможността за избягване на криза

Системата търси информация за кредитополучателите и техните приятели в интернет, а след това се свързва с кредитополучателя по телефона, използвайки робот за разговора.

Разговорите се записват и анализират чрез алгоритъм, който след това определя фразата с най-голяма вероятност да принуди лицето да върне заема. Системата се свързва и с приятели на длъжника и ги моли да предадат спешността на плащанията.

Системата отчита 41% успеваемост за големите клиенти с просрочия до 1 седмица, в сравнение с 20% чрез традиционните методи за събиране на подобни дългове. Ziyitong планира да разшири системата, включвайки и заеми, които не са платени за по-дълги периоди от време.

Рекорд: Над $1 трилион са дълговете по кредитни карти в САЩ

Рекорд: Над $1 трилион са дълговете по кредитни карти в САЩ

Подобен връх бе достигнат преди финансовата криза от 2008-а

Друг стартъп за събиране на дългове - Yigou стартира мобилно приложение, което позволява на агентите за събиране на вземания да търсят хиляди индивидуални записи за дълга и да избират случаи, опростявайки връзките между кредиторите и колекторите. Компанията може да определи и местоположението на някои кредитополучатели, за да помогне на агентите да ги проследят.

"Технологията стана много важна в тази индустрия", отбелязва Уен Йонг, изпълнителен директор на компанията. Много онлайн кредитори са принудени да създадат собствени отдели за събиране на дългове поради нивото на неплатения дълг в сектора.

Събирачите на дългове очакват лошите кредити да се увеличат в индустрията през следващите месеци. "Онлайн кредиторите не докладват на никого, така че нивото на дълга не е много ясно, но смятаме, че процентът на забавените плащания е висок", каза Шенг.